wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik: Spaľovanie biomasy ničí lesné ekosystémy, jej dotovanie kriví trh

Európsky parlament sa bude zaoberať zmenou európskej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie. Slovenský europoslanec Michal Wiezik /PS, RE/ je jedným z iniciátorov tejto zmeny. Podľa neho sa totiž uvoľní pri pálení biomasy viac emisií než pri uhlí na jednotku energie. Ako príklad uvádza práve Slovensko. Záväzok využívať obnoviteľné zdroje pálením dreva si voči EÚ plníme, ale súčasným nastavením by sme podľa neho nepotrebovali veterné, solárne a ani geotermálne elektrárne.

„Biomasa. Skrývame sa za jej údajnú uhlíkovú neutralitu, no následky, ktoré má na lesy a život v nich, sa skryť nedajú. Nepomáha to klíme, ničí to lesné ekosystémy, jej dotovanie kriví trh. Preto sa aktuálne v Európskom parlamente snažíme o vyradenie primárnej biomasy zo zoznamu obnoviteľných zdrojov energie. Čo by to znamenalo? Nikto samozrejme nebude brániť ľuďom drevo spaľovať, no zamedzíme tomu, aby sa toto spaľovanie tvárilo ako udržateľné. Uvoľnia sa tým miliardy v podobe dotácií pre skutočne obnoviteľné zdroje energie a ich efektívne využitie. Držte palce!,“ uverejnil europoslanec na sociálnej sieti.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Biomasa, resp. drevo z ktorého sa vyrába a pochádza priamom z lesov, je zaradená medzi zdroje obnoviteľnej energie. Europarlament bude hlasovať o jej vyradení. Dotovaná by bola iba tá, ktorá je na to primárne určená a preukáže sa jej pôvod. Pôjde napríklad o štiepky z malých píl, ktoré vznikajú „ako odpad“. Podľa europoslanca Wiezika by bol princíp v tom, aby sa kvôli dotáciám na biomasu, neťažilo v lesoch a neničili sa prirodzené biotopy.

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices