pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Ceny energií musia byť riešené na európskej úrovni. VIDEO

Predsedníčka Európskej komisia navrhla reformu trhu s elektrinou

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predniesla počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia prejav o stave únie. Okrem iného počas neho navrhla reformu európskeho trhu s elektrinou, zastropovanie príjmov spoločností, ktoré vyrábajú elektrickú energiu za nízke náklady, oznámila, že zriadia novú Európsku vodíkovú banku, predložia balík pomoci pre malé a stredné podniky, ohlásila európsky akt o kritických surovinách, predloženie balíka opatrení v oblasti obrany demokracie a tiež avizovala, že Komisia v nadchádzajúcom roku predloží opatrenia na aktualizáciu legislatívneho rámca na boj proti korupcii.

Predsedníčka EK upozornila, že závislosť od ruských fosílnych palív má vysokú cenu a celá Európa sa jej musí zbaviť. Potrebná je podľa nej diverzifikácia dodávok preč z Ruska a smerom k spoľahlivým dodávateľom. „Rusko však naďalej aktívne manipuluje s naším trhom s energiou. Radšej plyn spália, ako by nám ho dodali. Takýto trh už nie je funkčný,“ poznamenala.

Členským štátom podľa jej slov predkladajú opatrenia na zníženie ich celkovej spotreby elektrickej energie a navrhujú zastropovať príjmy spoločností, ktoré vyrábajú elektrickú energiu za nízke náklady. „V našom sociálnom trhovom hospodárstve sú zisky dobré. No v dnešných časoch nie je správne nadmerne a rekordne profitovať z vojny na úkor spotrebiteľov. V týchto časoch sa zisky musia deliť a nasmerovať k tým, ktorí ich najviac potrebujú,“ uviedla s tým, že tento návrh by mohol pomôcť získať 140 miliárd eur na pomoc ľuďom zasiahnutým rastúcimi cenami energií.

„Musíme vyvinúť ďalšie úsilie, aby sme dosiahli zníženie cien plynu. Musíme si zaistiť bezpečnosť dodávok a zároveň zabezpečiť našu globálnu konkurencieschopnosť. Preto spolu s členskými štátmi vypracujeme súbor opatrení, v ktorých zohľadníme osobitný charakter nášho vzťahu s dodávateľmi – od nespoľahlivých dodávateľov, ako je Rusko, až po spoľahlivých priateľov, ako je Nórsko,“ priblížila. Komisia sa tiež podľa nej bude usilovať o zavedenie reprezentatívnejšej referenčnej hodnoty ako je TTF, v súčasnosti používanej na plynárenskom trhu.

Je tiež podľa nej potrebná „hĺbková a komplexná reforma trhu s elektrinou“ s cieľom zredukovať vplyv zemného plynu na ceny elektriny.

Zásadný obrat by podľa Von der Leyenovej mohol pre Európu znamenať vodík. „Z úzko špecializovaného trhu s vodíkom sa musí stať trh masový. V pláne REPowerEU sme zdvojnásobili svoj cieľ: do roku 2030 chceme v Európskej únii každý rok vyrábať desať miliónov ton vodíka z obnoviteľných zdrojov. Aby sa to podarilo, musíme vytvoriť tvorcu trhu s vodíkom, ktorý pomôže preklenúť nedostatok investícií a zosúladiť ponuku a dopyt v budúcnosti,“ uviedla a oznámila zriadenie novej Európskej vodíkovej banky, ktorá pomôže garantovať nákup vodíka, ktorý sa bude financovať najmä z Inovačného fondu. Do budovania budúceho trhu s vodíkom bude môcť investovať tri miliardy eur.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Únia podľa nej potrebuje priaznivé podnikateľské prostredie, pracovnú silu so správnymi zručnosťami a prístup k surovinám, bez ktorých sa priemysel nezaobíde. V tejto súvislosti predložia balík pomoci pre malé a stredné podniky, ktorého súčasťou bude návrh jednotného súboru daňových pravidiel pre podnikanie v Európe.

Pre úspech prechodu na udržateľné a digitálne hospodárstvo má rozhodujúci význam prístup k surovinám, pričom lítium a vzácne zeminy budú podľa Von der Leyenovej čoskoro dôležitejšie ako ropa a plyn a Európa sa musí vyhnúť tomu, aby sa opäť stala závislou, ako sa to stalo v prípade ropy a plynu. Ohlásila preto európsky akt o kritických surovinách.

Predsedníčka tiež upozornila, že únia musí ďalej pracovať na posilnení demokracie a nesmie zabúdať na to, že ju sledujú zahraniční autokrati. Euroblok sa musí lepšie chrániť pred škodlivým zasahovaním, preto predložia balík opatrení v oblasti obrany demokracie. Tieto opatrenia podľa nej odhalia podvratné zahraničné vplyvy a pochybné financovanie.

„Povinnosťou a najvznešenejšou úlohou Komisie je chrániť právny štát“ a Von der Leyenová ubezpečila, že budú naďalej trvať na nezávislosti súdnictva a zároveň chrániť rozpočet prostredníctvom mechanizmu podmienenosti.

V nadchádzajúcom roku Komisia predloží opatrenia na aktualizáciu legislatívneho rámca na boj proti korupcii a navrhne aj to, aby sa do sankčného režimu v oblasti ľudských práv, ktorý je novým nástrojom na ochranu našich hodnôt v zahraničí, začlenili aj prípady korupcie.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices