wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Dotované pálenie stromov na štiepku a biomasu je absurdné, volá sa to biomasaker

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Europoslanci Wiezik a Hojsík nepodporili návrh smernice o obnoviteľných zdrojoch energie

 „Európsky parlament dnes otvoril dvere biomasakru. Schválený kompromis úplne pochoval ambície na zníženie dotovania pálenia dreva,  priam otvára možnosti na jeho ďalšie navyšovanie. V čase keď lesy členských krajín horia a schnú, parlament navrhuje ďalšie zvyšovanie ťažby, dotovanie pálenia dreva a jeho zarátavanie medzi obnoviteľné zdroje energie. Je to cesta ako zničiť lesy, navyše drzo natretá na zeleno.“ hovorí europoslanec Michal Wiezik.

V súčasnosti časť obnoviteľnej energie v EÚ pochádza zo spaľovania stromov a ďalších drevných produktov, čo súhrnne uvoľňuje viac CO2 na jednotku získanej energie ako spaľovanie fosílnych palív. „Zelená energia musí byť skutočne zelená. Nesmie spôsobovať ničenie lesov a biodiverzity.  Dotovanie spaľovania kmeňov stromov súčasne pripravuje pre domácnosti o drevo na kúrenie, nábytkárske spoločnosti a celý drevospracujúci priemysel o surovinu,“ doplnil europoslanec a podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva
Reforma smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (RED) mala definovať zmenu využívania biomasy na energetické učely, aby sme si pri snahe o záchranu klímy pálením dreva nezničili naše lesy. Podľa europoslanca Michala Wiezika však kritéria boli napriek našej dlhodobej snahe oslabené natoľko, že efekt je úplne opačný. „Na jednej strane sme tento týždeň schválili ambiciózny plán na zastavenie globálneho odlesňovania a na strane druhej žiadame zvýšenie ťažby v európskych lesoch v záujme vyššieho pálenia biomasy. Je to absurdné.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices