Minister R. Káčer a jeho rezortná kolegyňa z Belgicka, Hadja Lahbib. PHOTO: FB R. Káčer

R. Káčer: Výzvy, ktoré priniesla ruská invázia na Ukrajinu, nás motivujú prehlbovať spoluprácu v EÚ

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer rokoval v stredu, 28. septembra v Bratislave, s ministerkou zahraničných vecí Belgického kráľovstva Hadjou Lahbibovou.

Partneri otvorili viaceré aktuálne témy vrátane výziev, ktorým dnes čelí Európska únia, Severoatlantická aliancia, Schengenský priestor aj eurozóna. „Belgicko je naším dôležitým partnerom a spojencom, s ktorým máme prieniky v mnohých oblastiach. Predovšetkým nás spájajú hodnoty demokracie aj princípy právneho štátu, čo nás robí silnejšími. Priestor na zintenzívnenie spolupráce do budúcna vidím aj v oblasti energetiky, v kontexte postupného zbavenia sa európskej závislosti na ruskom plyne a rope,“ uviedol minister R. Káčer.

V oblasti ekonomiky a obchodu je Belgicko už dnes významným investorom na Slovensku. Zhruba 80 belgických spoločností pôsobí v oblastiach high-tech produktov, smart a zelených technológií, aplikácií pre digitálny trh či start-up firiem.

S belgickou partnerkou minister diskutoval aj o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine a jej bezpečnostných či ekonomických dôsledkoch. Ministri vyzdvihli jednotnú reakciu euroatlantického spoločenstva, či už v podobe schválenia sankcií proti režimu v Rusku alebo humanitárnej, materiálnej a vojenskej pomoci Ukrajine.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Témou slovensko-belgických vzťahov zostáva aj vyšetrovanie tragického úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca vo februári 2018 v Belgicku. Minister R. Káčer požiadal belgickú ministerku o skoré ukončenie vyšetrovania a vyvodenie prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti.

„Po vyše štyroch rokoch verím, že belgické orgány budú v tejto veci postupovať bez prieťahov, aby sa prípad spravodlivo uzatvoril. Slovenská diplomacia ho bude aj naďalej pozorne sledovať a poskytovať potrebnú súčinnosť až do jeho ukončenia,“ zdôraznil R. Káčer.

O mam

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices