dane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Medzery v daňových a colných systémoch krajín EÚ podľa NKÚ stále nahrávajú podvodníkom s DPH

Absencia prepojenia informačných systémov daňových a colných úradov na Slovensku a chýbajúca efektívna spolupráca finančných správ členských krajín Európskej únie sú hlavnými dôvodmi obchádzania európskeho colného systému a únikov na dani z pridanej hodnoty (DPH). V tlačovej správe na to upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad SR. Úrad preto vykonal kontrolu špecifického colného režimu, ktorý sa týka správy DPH pri dovoze tovaru z tretích krajín. V rokoch 2018 až 2021 identifikovali slovenskí kontrolóri pri colných vyhláseniach a súhrnných výkazoch DPH v rámci tohto režimu únik na tejto dani vo výške viac ako 2,3 milióna eur. Približne pri polovici z tejto sumy sa počas kontroly preukázalo, že ide o reálny únik na DPH.

„Najvyšší kontrolný úrad zistenia postúpi Kriminálnemu úradu Finančnej správy a aj európskej prokuratúre, s ktorými spolupracoval už počas kontroly,“ zdôraznil podpredseda úradu Jaroslav Ivančo. Podľa neho je potrebné nastaviť pravidlá a spoluprácu na národnej a európskej úrovni tak, aby podvodníci nevyužívali nedokonalosť systému, ktorá im umožňuje tovar presúvať medzi členskými krajinami a DPH nie je nakoniec zaplatená v žiadnej z nich. Na tento druh daňových podvodov s DPH dlhodobo upozorňujú aj príslušné európske inštitúcie. Rovnaké nedostatky, aké identifikovali slovenskí kontrolóri, prezentoval aj Európsky dvor audítorov (EDA) v správe o boji proti podvodom v oblasti DPH.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Finančná správa, pod ktorú spadajú colné a daňové úrady, v kontrolovaných rokoch 2018 až 2021 vydala 23 601 rozhodnutí v colnom konaní, ktorými bol tovar oslobodený od DPH. Národní kontrolóri zistili viacero porušení zákona pri rozhodovaní v colnom konaní, pri registrácii daňového zástupcu či neplnení si povinností platiteľa DPH pri podávaní súhrnných výkazov. „Najvypuklejšie porušenia sa týkali nedodržania podmienok colného režimu 42. Ako najproblémovejšie sa v tomto smere ukázali colné úrady v Nitre a Trnave, kde sa z kontrolovaného obdobia systém najviac zneužíval v roku 2018,“ upozorňuje Ivančo.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Novelu vítam. Znížená DPH pre gastro tu mala byť už v čase pandémie

Poslanci NR SR odsúhlasili pozmeňujúci návrh, ktorým trvalo znížili DPH na 10% pre gastrosektor ako …

Consent choices