Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Rumunsko a Bulharsko majú byť súčasťou Schengenu

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes opätovne zaoberalo potrebou urýchleného rozšírenia schengenského priestoru. Týkať sa má všetkých členských krajín Európskej únie, ktoré spĺňajú podmienky a želajú si byť jeho súčasťou.

Ide najmä o Rumunsko a Bulharsko, ktoré podmienky na vstup splnili už v roku 2011. Znamená to, že viac ako desaťročie ich úplne bezdôvodne nechávame čakať,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Európsky parlament pritom na nápravu tejto situácie vyzýva opakovane už niekoľko rokov.

Tieto výzvy sú pritom dlhodobo ignorované zo strany niektorých členských štátov, ktoré si kladú ničím neodôvodnené požiadavky a obe krajiny tým diskriminujú,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu. Predstavitelia Rumunska a Bulharska boli totiž preukázateľne ochotní prijať všetky potrebné opatrenia, tak aby sa mohli stať plnohodnotnou súčasťou Schengenu.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Pristúpenie oboch balkánskych štátov by zároveň bolo prínosné z hľadiska ochrany vonkajších hraníc Európskej únie. „Rozšírenie a efektívne fungovanie schengenského priestoru je v záujme všetkých. Kľúčové je pritom aj pre udržanie hospodárskej spolupráce v dnešných krízových časoch,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices