Petr Fiala na stretnutí s európskymi lídrami. PHOTO: FB Petr Fiala

Európski lídri sa v rámci Európskeho politického spoločenstva chcú stretnúť znova

Európski lídri sa na prvom stretnutí v rámci platformy Európske politické spoločenstvo (EPC) dohodli, že s ňou budú pokračovať. Ďalšie stretnutie by sa malo uskutočniť o pol roka v moldavskom Kišiňove, neskôr v Španielsku a Spojenom kráľovstve. Inauguračný samit, ktorý sa uskutočnil v Prahe za účasti lídrov 44 štátov, im dal priestor spoločne diskutovať o bezpečnosti či energetike v Európe aj na bilaterálne stretnutia. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Český premiér Petr Fiala na záver štvrtkového stretnutia vyhlásil, že sa uskutočnilo v kritický okamih pre kontinent, keďže ruská agresia na Ukrajine ohrozuje stabilitu a bezpečnosť. Cieľom EPC podľa neho nie je nahrádzať existujúce organizácie a inštitúcie ani prijímať oficiálne vyhlásenia, ale vytvoriť priestor na výmenu názorov medzi jednotlivými európskymi krajinami. Dala pritom dokopy krajiny, ktoré sa bežne nestretávajú.

Prezidentka Moldavska, budúcej hosťujúcej krajiny, Maia Sanduová sa vyjadrila, že Európa je zjednotená v úsilí pomôcť Ukrajine obnoviť svoju suverenitu. „Cesta pred nami nebude jednoduchá a len spoločne môžeme prekonať výzvy, ktoré nás čakajú,“ povedala.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý je autorom myšlienky na samit nového formátu, stretnutie predstavilo jednotu 44 krajín, ktoré jasne povedali, že odsudzujú ruskú agresiu a podporujú Ukrajinu. Lídri rokovali o krízach, ktoré Európa zažíva, o konflikte medzi Arménskom a Azerbajdžanom a ďalších témach, povedal Macron. Zdôraznil, že po útokoch na plynovody Nord Stream Európa musí spoločne riešiť otázku ochrany kritickej infraštruktúry, ale aj napríklad kybernetickú bezpečnosť či migráciu. Spomenul tiež aj nápad s integrovanejšou politikou v oblasti univerzít.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Samit sa stal dejiskom viacerých samostatných stretnutí lídrov. Petr Fiala napríklad rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen. Macron sa zase zišiel s britskou premiérkou Liz Trussovou. Uskutočnilo sa tiež prelomové stretnutie tureckého prezidenta s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, s ktorými sa stretol aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Na prvé stretnutie Európskeho politického spoločenstva dostali pozvánku aj Ukrajina a Spojené kráľovstvo

Ukrajina, Spojené kráľovstvo a ďalšie európske štáty dostali formálnu pozvánku na prvé stretnutie Európskeho politického …

Consent choices