Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Eurofondy na boj s energetickou krízou vláda nemusí vedieť využiť

Na predchádzajúcom zasadnutí Európskeho parlamentu plénum prijalo uznesenie zdôrazňujúce potrebu účinných opatrení na zmierňovanie tlaku rýchlo rastúcich cien energií na domácnosti a podniky.

Doterajšie návrhy európskych riešení sa však bohužiaľ ukazujú ako nedostatočné a zároveň len slabo zohľadňujúce špecifické potreby niektorých členských krajín, vrátane Slovenska,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Výsledkom sa tak môže stať individuálne prijímanie národných opatrení a následné rozdrobenie trhu.

Práve koordinácia a rozvoj vzájomnej spolupráce však boli tým čo pomohlo európskym štátom v boji s pandémiou v uplynulých rokoch. Z toho sa treba poučiť aj pri riešení súčasných kríz,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu. Riešenia sa pritom musia zameriavať na strategickú ochranu priemyslu, fungovania samospráv, ale aj drobných odberateľov energií, vrátane domácností.

Komisia Slovensku umožnila využiť nevyčerpané eurofondy na boj s energetickou krízou. „Neznamená to však, že sa tak aj stane. Neschopnosť súčasnej vlády a jej ministerky zodpovednej za využívanie európskych fondov nám skôr dávajú veľké dôvody na obavy,“ uzavrela Monika Beňová. Poslanci sa sociálnymi a ekonomickými dôsledkami vojny na Ukrajine, vrátane jej dopadov na energetický sektor zaoberali na dnešnom plenárnom zasadnutí.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices