Michal Šimečka, podpredseda EP. PHOTO: © Christian Creutz, European Union, 2021

 Europarlament schválil Šimečkovu rezolúciu, ktorá odsudzuje zločiny z nenávisti voči LGBTI ľuďom

Európsky parlament (EP) dnes schválil rezolúciu, ktorá odsudzuje zločiny z nenávisti voči LGBTI+ ľuďom na Slovensku. Rezolúciu inicioval podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu za ňu hlasovalo 447 z 570 prítomných poslancov a poslankýň.
„Slovensko nie je ostrov, naši občania sú zároveň občanmi EÚ. A nikto v EÚ či na Slovensku nemôže trpieť a mať menej práv len preto, koho miluje, alebo aká je jeho či jej identita. Vražda Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha zasiahla ľudí na celom kontinente, a moje kolegyne a kolegovia dnes vyjadrili jasný signál solidarity a odmietnutia nenávisti. Ocenili tiež jednoznačnú podpornú reakciu slovenskej verejnosti a občianskej spoločnosti, a vyzvali slovenský parlament s vládou k tomu, aby prijali konkrétne kroky, ktoré povedú k bezpečnosti, k ukončeniu jazyka nenávisti, a k rovným právam LGBTI+ ľudí na Slovensku,“ uviedol Michal Šimečka, podpredseda EP a predseda PS.
EP v rezolúcii odsúdil teroristický čin na LGBTI+ komunitu, ocenil výraznú podpornú odozvu slovenskej občianskej spoločnosti, a odsúdil všetky formy nenávisti a násilia voči ľuďom na základe ich identity alebo sexuálnej orientácie na Slovensku a v EÚ. EP tiež vyzval slovenskú vládu a parlament k lepšej ochrane LGBTI+ ľudí, k boju proti dezinformačným kampaniam a proti jazyku nenávisti, ktoré sú voči nim zamerané. EP takisto vyzval slovenskú vládu a parlament aby zabezpečili rovné práva pre LGBTI+ ľudí žijúcich na Slovensku, najmä v oblasti ich súkromného a rodinného života, vrátane právneho uznania ich partnerstiev. EP tiež vyjadril znepokojenie nad diskrimináciou, ktorej na Slovensku čelia dúhové rodiny a deti, ktoré v nich vyrastajú.
„Nerobím si ilúzie, že situácia sa zmení okamžite. Mnohé z práv, ktoré dnes LGBTI ľuďom na Slovensku chýbajú, sú vo výhradnej kompetencii národných štátov, a mnohí domáci politici žiaľ stále vytĺkajú kapitál zo šírenia strachu a nenávisti. Nesmieme však rezignovať na práva a ľudskú dôstojnosť státisícov našich priateľov, kolegýň, členov našich rodín. V zápase za svoje práva na Slovensku nie sú osamotení. Stoja za nimi milióny ľudí v celej Európe. Nikdy v tom nebudú sami – aj o tom bolo dnešné hlasovanie,“ zdôraznil šéf progresívcov Šimečka.
Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o rezolúcii voči Slovensku: Takúto publicitu nepotrebujeme, ale môžeme si za to sami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices