Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Kosovské úrady tlačia srbskú menšinu do výmeny ŠPZ. Urobili tak aj napriek výzvam z EÚ a USA

Srbsko v utorok uviedlo svojich vojakov na hraniciach s Kosovom do zvýšenej pohotovosti pre spor o poznávacie značky áut. Ten hrozí ďalšou eskaláciou napätia medzi Belehradom a Prištinou.

Kosovské úrady varovali členov srbskej menšiny, aby si vymenili srbské poznávacie značky za kosovské. Urobili tak aj napriek výzvam z Európskej únie (EÚ) a USA, aby krok odložili. V reakcii na to srbský minister obrany Miloš Vučević povedal, že prezident Aleksandar Vučić uviedol armádu do stavu „pripravenosti“. Agentúra AP pripomína, že nie je jasné, čo tento stav prakticky znamená.

Problémy vznikli už v lete v súvislosti so vzájomným odmietnutím Srbska a Kosova uznávať svoje doklady totožnosti a poznávacie značky áut. Kosovskí Srbi na severe krajiny na protest spravili blokády na cestách, púšťali sirény a strieľali do vzduchu. V júni Kosovo prijalo zákon, ktorý vyžaduje od vozidiel so srbskými poznávacími značkami vymeniť ich za kosovské. Po tlaku USA a EÚ a napätí na severe však súhlasilo s odkladom uvedenia do platnosti do 1. novembra.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Opatrenie teda začalo platiť v utorok. Kosovské úrady uviedli, že presadzovanie zákona bude postupné. Počas prvých troch novembrových týždňov vodičov, ktorí nedodržia pravidlá, upozornia. Potom dostanú pokutu a od konca januára budú môcť do 21. apríla jazdiť len vozidlá s novými dočasnými značkami. Po 21. apríli už nebudú povolené staré poznávacie značky a vodiči budú riskovať zabavenie ich vozidiel. Kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla v utorok vyzval etnických Srbov, aby zákon dodržali a nezostali „figúrkami politických záujmov“.

Kosovo, niekdajšia srbská provincia, vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska. To ho odmieta uznať.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices