wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Wiezik: Skvelé správy z Brazílie!

Do prezidentského kresla sa v Brazílii po víkendových voľbách vráti niekdajšia ľavicová hlava štátu Luiz Inácio Lula da Silva. Po tesnom polarizujúcom súboji s krajne pravicovým prezidentom Jairom Bolsonarom zvíťazil s 50,9% hlasov. Je to ohromujúci návrat pre politika, ktorý nemohol kandidovať v posledných prezidentských voľbách v roku 2018, pretože bol vo väzení pre úplatkárstvo a mal zakázané kandidovať, pripomína spravodajský portál BBC. Lula strávil 580 dní vo väzení, kým jeho odsúdenie anulovali a on sa vrátil do politického boja.

Podľa europoslanca Michala Wiezika ide o skvelé správy z Brazílie: „Bolsonarom podporované vypaľovanie pralesov, zaberanie pôdy pôvodným obyvateľom, či útoky na aktivistov a ochrancov prirody, končia. Som rád, že sa ľudia v Brazílii vo voľbách rozhodli túto environmentálnu katastrofu ukončiť a podporiť kandidáta, ktorý bojuje aj za nulové odlesňovanie Amazónie. Verím, že nový prezident čoskoro predstaví konkrétne kroky na lepšiu ochranu tohto unikátneho ekosystému. Ide o Život!

Lula, ktorý už úradoval ako prezident Brazílie v rokoch 2003 – 2010, však bude čeliť tvrdej opozícii v Kongrese, kde väčšinu v tohtoročných voľbách získali poslanci blízki Bolsonarovi.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Bolsonaro zatiaľ prehru neuznal. Volebná kampaň bola napätá aj preto, že spochybnil spoľahlivosť brazílskeho elektronického volebného systému. To vyvolalo obavy, že by výsledok nemusel prijať, ak by bol proti nemu.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices