Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union

EÚ poskytne krajinám západného Balkánu balík energetickej podpory v hodnote 1mld. eur

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila balík energetickej podpory pre krajiny západného Balkánu v hodnote jednej miliardy eur. Ako referuje oficiálny web výkonného orgánu Európskej únie, učinila tak počas samitu o západnom Balkáne.

Uvedená suma poputuje vo forme grantov na pomoc krajinám spomenutého regiónu pri riešení bezprostredných dôsledkov energetickej krízy a budovaní odolnosti v krátkodobom a strednodobom horizonte.

„EÚ naďalej stojí za západným Balkánom – v dobrých aj v ťažkých časoch. Počas pandémie ochorenia COVID-19 sme pre tento región zmobilizovali bezkonkurenčný balík 3,3 miliardy eur a dnes zostavujeme balík energetickej podpory v hodnote jednej miliardy EUR na ochranu najzraniteľnejších skupín a na podporu veľmi potrebných investícií do energetickej diverzifikácie. Investujeme do ekonomickej štruktúry regiónu, aby sme postúpili v prechode na čistú energiu a vyšli zo súčasnej krízy ekologickejšie, silnejšie a udržateľnejšie,“ povedala Von der Leyenová, ktorá pred niekoľkými dňami absolvovala turné po krajinách západného Balkánu.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Európski predstavitelia si spomenutou návštevou ešte viac chceli nakloniť štáty z regiónu, aby sa v rámci súčasného geopolitického boja nepostavili na stranu nepriateľského Ruska alebo strategického rivala Číny.

(SITA

O mam

Odporúčame pozrieť

Španielsko plne podporuje integráciu západného Balkánu do EÚ, povedal premiér Sánchez

Španielsko plne podporuje integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie (EÚ). V pondelok to počas …

Consent choices