Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. PHOTO: SITA/Diana »ern·kov·

R. Káčer: Je v našom záujme naďalej všestranne podporovať Ukrajinu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej Republiky Rastislav Káčer sa v pondelok, 14. novembra 2022 v Bruseli, zúčastnil na pravidelnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC). Hlavnou témou rokovaní šéfov diplomacií členských štátov Európskej únie (EÚ) bola pokračujúca agresia Ruska proti Ukrajine.
„Sústredili sme sa na akútne výzvy, ktorým Ukrajina čelí. Je v našom záujme čo najlepšie pomôcť nášmu východnému susedovi prežiť nadchádzajúcu zimu. Zámerné ničenie civilnej kritickej infraštruktúry je ďalším z vojnových zločinov voči obyvateľstvu,“ vyhlásil minister R. Káčer.
Diskusia sa zamerala najmä na možnosti, ako pomôcť Ukrajine v prípravách na prežitie zimných mesiacov v situácii, keď Rusko systematicky ničí jej infraštruktúru. Ministri a ministerky sa zhodli na spoločnom prístupe k Rusku, ktorý bude spočívať v pokračovaní všestrannej podpory Ukrajiny, snahy o medzinárodnú izoláciu Ruska, uplatňovaní reštriktívnych opatrení, ako aj vyvodení zodpovednosti voči páchateľom vojnových zločinov. Poľsko ešte v nedeľu, 13. novembra 2022, zorganizovalo neformálnu večeru na tému európskej integrácie Ukrajiny. Partneri sa zhodli, že popri pomoci v boji proti ruskej agresii Ukrajina potrebuje podporu aj v prístupovom procese do Únie.
Témou novembrového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci bola aj situácia na západnom Balkáne. Otvorenie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom v lete tohto roku šéfovia diplomacií krajín EÚ označili za dobrú správu pre oživenie procesu rozširovania Únie, situácia vo viacerých krajinách sa však podľa nich zhoršuje. „Znepokojivé je najmä napätie medzi Srbskom a Kosovom, ako aj vývoj v Čiernej Hore. Vyzval som preto, aby Európska únia celou svojou váhou v regióne jednoznačne preukázala väčšie líderstvo. Je to pre nás strategicky dôležité,“ dodal R. Káčer.
Na okraj Rady v Bruseli sa minister stretol aj s líderkou bieloruskej demokratickej opozície v exile Sviatlanou Cichanovskou a prihlásil sa k záväzku Slovenska podporovať bieloruské demokratické sily.
Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices