Turecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Uskutočnil sa prvý dialóg EÚ na vysokej úrovni s Tureckom zdôrazňujúci zelenú a digitálnu transformáciu

V Bruseli sa v utorok uskutočnil prvý dialóg na vysokej úrovni medzi predstaviteľmi Európskej únie a Turecka týkajúci sa vedy, výskumu, technológií a inovácií. Ako referuje web Európskej komisie, obe strany sa dohodli na prehĺbení a rozšírení spoločného úsilia o zelenú a digitálnu transformáciu.

Stretnutie medzi eurokomisárkou pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marijou Gabriel a tureckým ministrom priemyslu a technológií Mustafom Varankom sa zameral na oblasti ako zelená priemyselná výroba, obnoviteľná energia a klimaticky neutrálne a inteligentné mestá. Dôraz sa kládol aj na úlohu vzdelávania a odbornej prípravy pri podpore inovácií a transferu technológií.

„Turecko bolo za ostatných 20 rokov kľúčovým partnerom vo výskumných a inovačných programoch Európskej únie,“ poznamenala Gabriel, na ktorú nadviazal Varank: „V oblasti vedy a výskumu Turecko ako kandidátska krajina dosiahlo dobrú úroveň zosúladenia s EÚ. Tento mechanizmus dialógu si ceníme ako príležitosť na podporu spolupráce medzi Tureckom a EÚ v oblasti vedy, techniky a inovácií.“

Turecko je kľúčovým partnerom vo výskumných a inovačných programoch EÚ od roku 2003. Je tiež pridružené k niekoľkým programom EÚ na obdobie 2021 – 2027, ako Horizont Európa, Erasmus+ a Európsky zbor solidarity. Obe strany potvrdili svoj zámer posilniť úzku spoluprácu v týchto oblastiach s cieľom dosiahnuť vzájomné výhody plynúce z ekologickej a digitálnej transformácie.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices