potápač
Potápač vykonáva kontrolu pestovania morských rias v skúšobnej oblasti v blízkosti Galway v Írsku. PHOTO: EC.

Komisia navrhla opatrenia na plné využitie potenciálu morských rias v Európe

Európska komisia navrhla opatrenia na využívanie potenciálu morských rias v Európe, a to najmä v súvislosti so zdravšou výživou, nižšími emisiami oxidu uhličitého či riešeniami znečistenia vody. Ako referuje prostredníctvom oficiálneho webu, oznámenie obsahuje dovedna 23 opatrení na vytvorenie príležitostí pre toto odvetvie, z ktorého by sa mohol stať silný, udržateľný a regeneratívny sektor schopný uspokojiť rastúci dopyt EÚ.

Únia je jedným z najväčších dovozcov produktov z morských rias na svete a očakáva sa, že dopyt v roku 2030 dosiahne hodnotu deväť miliárd eur, najmä v oblasti výroby potravín, kozmetiky, liečiv a energie.

„Silnejšie odvetvia pestovania a spracovania rias v EÚ môžu reagovať na dopyt v širokej škále priemyselných odvetví, počnúc potravinami, krmivom pre zvieratá alebo bioplastmi až po kozmetiku, liečivá alebo biopalivá. Biomasa z rias môže slúžiť ako alternatíva k surovinám, ktoré sú v súčasnosti zvyčajne založené na fosílnych palivách, čo je vo veľkej miere v súlade s ambíciou dekarbonizácie zakotvenej v Európskej zelenej dohode,“ povedal komisár pre životné prostredie, oceány a rybárstvo Virginijus Sinkevičius.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Týmito opatreniami sa Komisia zameriava na zlepšenie podnikateľského prostredia, zvýšenie spoločenského povedomia a akceptácie rias a produktov na báze rias spotrebiteľmi a odstránenie nedostatkov v znalostiach, výskume a technológiách.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

potápač

Zázrak pod morom! Brusel chce pestovať pod hladinou takéto riasy, vznikne nové odvetvie

Morské riasy sú významným, no nedostatočne využívaným zdrojom zložiek potravín a krmív, biochemikálií a výroby …

Consent choices