Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/ a podpredseda Európskeho parlamentu. PHOTO: European Union - EP 2022.

Europarlament výraznou väčšinou podporil „Šimečkovu smernicu“. Kritická infraštruktúra bude v EÚ odolnejšia

Slušná a odborná práca prináša výsledky na európskej úrovni a môže niesť aj silnú slovenskú stopu. Tisícky verejných a súkromných kritických subjektov, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť Európanov a Európaniek, a ktoré pôsobia na jednotnom európskom trhu, budú odolnejšie a lepšie chránené pred katastrofami, klimatickou krízou či sabotážami. Za smernicu, ktorá prináša komplexné opatrenia pre členské štáty aj Európsku komisiu, hlasovalo 595 poslancov a poslankýň zo 636 prítomných.

Letiská, vládne budovy, infraštruktúra v oblasti zdravia a distribúcie liekov, energetiky a vody, potravinárskeho priemyslu, a ďalšie tisícky kritických subjektov a inštitúcií po celej Európe budú lepšie pripravené na prírodné katastrofy a útoky. Tieto kritické subjekty poskytujú základné služby v celej EÚ a čelia čoraz väčšiemu počtu hrozieb spôsobených človekom, prírodnými hrozbami a cielenými sabotážami. Preto je ambíciou novej smernice posilniť schopnosť kritických infraštruktúry vyrovnať sa s rizikami, pripraviť sa na tieto incidenty a zároveň chrániť fungovanie jednotného vnútorného trhu EÚ.

V Európskom parlamente medzi kolegami a kolegyňami presadzoval novú smernicu podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (Renew Europe/Progresívne Slovensko). Ako spravodajca novej legislatívy ju za Európsky parlament vyjednal s Európskou Komisiou a Radou počas francúzskeho a českého predsedníctva. Kompromisnú dohodu medzi inštitúciami dnes schválil parlament veľkou väčšinou. „Šimečkovu smernicu“ podporilo 595 poslancov zo 636 prítomných.

„Dnešné hlasovanie dokazuje, že aj Slovensko vie presadzovať vlastné a európske záujmy efektívne. Som veľmi rád, že kolegovia a kolegyne v parlamente podporili novú legislatívu naprieč politickým spektrom a krajinami EÚ, ktoré tu v parlamente zastupujú. Spolu so mnou na smernici pracovalo aj viacero ďalších profesionálov a profesionálok zo Slovenska. Je to ďalší z dôkazov, že sme v EÚ rovnocenným partnerom iným členským štátom. Od začiatku sedíme pri stole, keď sa rozhoduje o dôležitých veciach, a môžeme presadzovať záujmy našich občanov,“ uviedol predseda progresívcov a podpredseda EP Šimečka.

„Očakáva sa od nás, že pracujeme na silnej Európe, ktorá chráni svojich občanov a podnikateľské prostredie, a to v praxi znamená jediné. Európska únia musí posilniť odolnosť kritických subjektov, ktoré sú základom nášho jednotného trhu v EÚ naprieč členskými štátmi. Dnes preto posúvame európsku odolnosť kritickej infraštruktúry slúžiacej pol miliarde občanov EÚ na novú úroveň, ktorá posilní jej ochranu a odolnosť,“ dodal Šimečka.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Smernica sa bude vzťahovať na jedenásť kľúčových sektorov: energetiku, dopravu, bankovníctvo, infraštruktúry finančného trhu, zdravotníctvo, pitnú vodu, odpadové vody, digitálnu infraštruktúru, verejnú správu, vesmír a potraviny. Kritická subjekty v týchto sektoroch sú navyše často medzi sebou závislé a prepojené naprieč viacerými členskými štátmi, preto smernica prináša aj špeciálnu kategóriu subjektov európskeho významu, ktoré pôsobia vo viac ako piatich krajinách EÚ súčasne. Komplexné opatrenia smernice budú adekvátne reagovať na pretrvávajúce výzvy súvisiace s klimatickými krízami, ako aj so zvyšujúcimi sa sabotážami a organizovanými útokmi v dôsledku agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine a EÚ.

Podpredseda Európskeho parlamentu považuje za najväčší úspech vyjednávaní o novej smernici presadenie sektoru zdravotníctva, vrátane distribúcie farmako produktov. Zlyhania v distribúcii liekov či vakcín počas pandémií dnes môžu ochromiť dôležité funkcie v mnohých EÚ krajinách, aj celý spoločný trh EÚ, a ohroziť tým desiatky miliónov ľudí. Situácia ako pri pandémii Covid-19, ktorá zaskočila EÚ, by sa už nemala opakovať. Práve spoločné pravidlá a dohľad členských štátov a Komisie umožnia, aby EÚ tomu dokázala predísť a vedela sa na tieto kritické chvíle vopred pripraviť.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices