pollak vyrocie
Slávnostné pripomenutie 70. výročia založenia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Reprofoto: FB PP.

Peter Pollák: Ako sme si v Európskom parlamente pripomenuli 70. výročie jeho založenia. VIDEO

Na slávnosti v rokovacej sále v Štrasburgu si poslanci pripomenuli vytvorenie Spoločného zhromaždenia Európskeho spoločenstva uhlia a ocele v roku 1952, predchodcu Európskeho parlamentu.

Predsedníčka Parlamentu Roberta Metsola otvorila slávnosť a zdôraznila, že počas 70 rokov od prvého zasadnutia Spoločného zhromaždenia Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO) v roku 1952 “Zhromaždenie rástlo od sily k sile.” Taktiež uviedla: “Európsky parlament sa stal jediným priamo voleným, viacjazyčným a mnohostranným nadnárodným parlamentom na svete. Jeho 705 priamo volených členov je vyjadrením európskej verejnej mienky (…). Dnes viac ako kedykoľvek predtým – tento Parlament podporuje demokratický hlas občanov a demokratické európske hodnoty.”

Po jej prejave nasledovali príspevky predsedov vlád troch krajín, v ktorých sa nachádza sídlo Parlamentu.

Belgický premiér Alexander de Croo uviedol, že “dnešný európsky politický projekt je poháňaný najmä vizionárskymi občanmi, ľuďmi Európy”, ktorí požadujú reakciu EÚ na krízy, ako sú migrácia, COVID-19 a energetika. Eirópsky parlament je podľa neho “jedným z najsilnejších zákonodarcov na svete. Dnes môžu byť Európania hrdí na cestu, po ktorej spolu kráčame.” Na záver povedal: „Táto snemovňa je vyvrcholením dlhej histórie násilia medzi európskymi krajinami, predstavuje to najlepšie v nás, Európanoch.”

Luxemburský premiér Xavier Bettel uviedol: “Sedem rokov po druhej svetovej vojne bolo rozhodnuté, že je potrebné vytvoriť niečo spoločné. V tých dňoch ľudia nemali právo žiť, ak boli iní; dnes žijeme na území, kde sú občania slobodní. Nakoniec poznamenal: “Nemal by som právo byť slobodný počas druhej svetovej vojny: som liberál so židovskými koreňmi a som ženatý s mužom. A dnes som tu ako predseda vlády. Toto je európsky projekt. Môžete byť iní, ale práve v tom spočíva naše bohatstvo: v tejto rôznorodosti.”

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Francúzska premiérka Élisabeth Borne zdôraznila úlohu Francúzska pri budovaní Európskej únie a symbolický význam Štrasburgu ako jedného z jeho oficiálnych pracovísk. Okrem toho zdôraznila záväzok Francúzska k spoločnej európskej budúcnosti: “Štrasburg je myšlienkou Európy – Európy, ktorá má svoju minulosť, ale ktorá má aj svoju spoločnú budúcnosť,” povedala. “A nesmieme stratiť poňatie o tom, čo je Európa, odkiaľ pochádza a kam smeruje.”

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices