domace nasilie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

R. Káčer: Násilie páchané na ženách a dievčatách je zločin, ktorý musí zmiznúť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách uviedol, že ochranu žien pred bezprávím je nevyhnutné presadzovať vo všetkých oblastiach a politikách, a to na medzinárodnej aj vnútroštátnej úrovni.

„Násilie páchané na ženách a dievčatách je zločinom a jedným z najzávažnejších porušení ľudských práv. Takéto správanie musí zmiznúť z našej spoločnosti. Treba prijať naozaj účinné opatrenia zabraňujúce takémuto konaniu,“ vyzval šéf slovenskej diplomacie. Súčasne označil za alarmujúce, že podľa štatistík každá tretia žena v Európskej únii vo veku 15 a viac rokov zažila fyzické alebo sexuálne násilie.

Minister Káčer tiež pripomenul nový Národný akčný plán pre prevenciu a elimináciu násilia na ženách na roky 2022 – 2027, ktorý v januári odobrila vláda SR a ktorý má za cieľ predchádzať a zabraňovať prípadom všetkých foriem násilia voči ženám. Slovensko sa zároveň ešte v decembri 2020 pripojilo ku Skupine priateľov za odstránenie násilia páchaného na ženách a dievčatách pri Organizácii Spojených národov (OSN).

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Kampaň OSN s názvom „16 dní aktivizmu proti násiliu páchanom na ženách“ trvá každoročne od 25. novembra do 10. decembra, keď si pripomíname Medzinárodný deň ľudských práv. Cieľom kampane je upozorniť na fakt, že aj napriek úsiliu je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ľudských práv a zásahu do ľudskej dôstojnosti.

Vedenie MZVEZ SR a zamestnanci rezortu diplomacie kampaň podporili aj spoločnou fotografiou a vydali tak jasný signál, že násilie do našej spoločnosti nepatrí.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

EK víta dohodu o nových pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu

Komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada o návrhu Komisie na smernicu …

Consent choices