Ilustračné PHOTO: © European Union.

V únii vznikne šesť nových antidezinformačných centier

V Európskej únii (EÚ) vznikne šesť nových antidezinformačných centier. Tie budú súčasťou Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO), ktoré je nezávislou platformou pre overovateľov faktov, akademických výskumníkov a iné príslušné zainteresované strany, ktoré prispievajú k riešeniu dezinformácií v Európe. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.

Centrá, ktoré teraz pokrývajú všetky krajiny EÚ, budú v prevádzke od začiatku budúceho roka a doplnia súčasných osem centier, ktoré už fungujú od roku 2021. Prispejú k vytvoreniu multidisciplinárnej komunity na vytvorenie siete schopnej odhaľovať a analyzovať dezinformačné kampane, k organizácii aktivít zameraných na mediálnu gramotnosť na národnej alebo nadnárodnej úrovni a ďalším aktivitám podporujúcim boj proti dezinformáciám.

Nové národné a regionálne centrá budú pokrývať jednu alebo viac krajín, a to Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Estónsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Maltu, Rumunsko a Slovinsko.

Viac..  Ivan Štefanec: Umelá inteligencia bude kontrolovaná a usmerňovaná

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices