utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Za pašovanie migrantov do únie cez Bielorusko zatkli od januára 61 ľudí

Úrady v Estónsku, Nemecku, Litve, Lotyšsku a Poľsku za podpory Europolu znovu zasiahli proti rozsiahlej zločineckej skupine zameranej na prevádzačstvo migrantov cez Bielorusko do Európskej únie (EÚ).

Ako informuje Europol na svojej webstránke, počas akčného dňa 7. decembra sa zamerali na podozrivých v Nemecku, Litve, Poľsku a zaviedli spoločné kontroly na hlavných cestách a prístavoch v pobaltských štátoch. Zatkli pri tom osem ľudí, čím sa počet zatknutých členov skupiny od januára 2022 zvýšil na 61. Tiež vykonali prehliadky na 17 lokalitách, zhabali elektronické zariadenia, dokumenty a hotovosť a zachytili 12 transferov s 13 sprostredkovateľmi a 30 migrantmi.

Zločinecká skupina pozostávajúca prevažne zo Sýrčanov a Turkov zorganizovala celú cestu irackých migrantov z Bagdadu do EÚ cez rôzne pašerácke koridory. Migranti naverbovaní v Iraku cestovali do Ruska cez Turecko a potom do Bieloruska a do eurobloku prešli cez hranice Lotyšska, Litvy a Poľska. Cieľovou destináciou bolo hlavne Nemecko a v menšom rozsahu aj Fínsko. Prevádzači pre migrantov zaobstarali cestu do Bieloruska, do EÚ sa dostávali po zemi s pomocou vodičov, prevažne Ukrajincov, alebo šli na vlastnú päsť. Podozriví si účtovali tri až 15-tisíc eur za osobu a vodiči si žiadali 500 až tisíc eur na osobu.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Táto veľká zločinecká sieť je spojená s viac ako 100 prípadmi pašovania. Jej členovia sídlili v krajinách popri prevádzačských trasách.

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices