europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rada EÚ bude s europarlamentom rokovať o smernici o trestných činoch proti životnému prostrediu

Rada Európskej únie sa v piatok dohodla na mandáte na rokovania s Európskym parlamentom o smernici o trestných činoch proti životnému prostrediu. Referuje o tom oficiálny web Rady.

„Posunuli sme sa o krok bližšie k získaniu právneho nástroja na ochranu životného prostredia. Potrebujeme postaviť pred súd jednotlivcov a organizácie dosahujúcich svoje zisky činnosťami, ktoré ohrozujú naše zdravie a poškodzujú naše ekosystémy. Ochrana životného prostredia je jednou z hlavných výziev našej generácie,“ uviedol český minister spravodlivosti Pavel Blažek.

Ako podotkla Rada, cieľom uvedeného návrhu je „zlepšiť vyšetrovanie a stíhanie trestných činov proti životnému prostrediu“. „Presnejšie sa v ňom vymedzuje trestná činnosť proti životnému prostrediu a dopĺňajú nové druhy trestných činov proti životnému prostrediu. Tiež sa ním harmonizuje výška peňažných sankcií pre fyzické osoby a po prvý raz aj pre právnické osoby,“ uvádza Rada.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Namiesto deviatich trestných činov, ktoré v súčasnosti existujú v trestnom práve EÚ, sa v mandáte na rokovania vymedzuje 20 trestných činov, čím sa rozšíril a objasnil rozsah konania, ktoré je zakázané, pretože poškodzuje životné prostredie. Nové trestné činy zahŕňajú nedovolené obchodovanie s drevom, ktoré je významným dôvodom odlesňovania v niektorých častiach sveta, nedovolená recyklácia znečisťujúcich súčastí lodí a závažné porušenia právnych predpisov o chemikáliách.

(SITA)!

O mam

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices