jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Rozširovanie EÚ znamená zväčšovanie spoločného trhu, čo všetkým prináša vyšší hospodársky rast

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Vzhľadom na rastúcu hrozbu Ruska pre európsky mier a stabilitu zostáva posilnená politika rozširovania naďalej najsilnejším geopolitickým nástrojom, ktorý má EÚ k dispozícii, tvrdia europoslanci.

Aby bola EÚ dôveryhodnejším a effektívnejším globálnym aktérom, mala by zreformovať svoje rozhodovacie postupy týkajúce sa pristúpenia nových členov, zrušiť potrebu jednomyseľnosti a nahradiť ju kvalifikovanou väčšinou. Poslanci tiež vyzývajú členské štáty, aby splnili záväzky EÚ voči krajinám západného Balkánu a Východného partnerstva a zabezpečili, aby kandidátskym krajinám namiesto plného členstva v EÚ neboli ponúknuté žiadne alternatívy.

Sankcionovať brzdenie reforiem, odmeňovať udržateľný pokrok

Poslanci požadujú, aby sa demokratická reforma a právny štát dostali do popredia procesu rozširovania spolu so zlepšeným monitorovaním, podávaním správ, hodnotením a podmienenosťou.

V odporúčaní k novej stratégii EÚ pre rozširovanie, ktoré prijali poslanci, sa EÚ naliehavo vyzýva, aby zviditeľnila financovanie EÚ a jeho hmatateľné výsledky v krajinách zapojených do procesu rozširovania. Chcú tiež, aby EÚ pracovala na predchádzaní zasahovaniu tretích strán do politických, volebných a iných demokratických procesov týchto krajinách.

EÚ by zároveň mala zabezpečiť, že každá stagnácia alebo kroky späť v procese reforiem súvisiacich s člensvom v EÚ budú v reálnom čase sankcionované, mala by tiež odmeňovať kandidátske krajiny za dosiahnutie udržateľneho pokroku, a to aj ich postupom na jednotný trh EÚ. Požadujú jasné lehoty na ukončenie rokovaní s pristupujúcimi krajinami a trvajú na tom, že by mali skončiť najneskôr do konca súčasného desaťročia.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Dôraz na zosúladenie zahraničnej politiky

Zdôrazňujúc, že je dôležité, aby EÚ uprednostnila zosúladenie pristupujúcich krajín so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, poslanci tvrdia, že prístupové rokovania so Srbskom by mali pokročiť len vtedy, ak krajina podporí sankcie EÚ voči Rusku a dosiahne významný pokrok v reformách súvisiacich s členstvom v EÚ.

Poslanci vítajú mimoriadne rýchle rozhodnutie Európskej rady o žiadostiach Ukrajiny, Moldavskej republiky a Gruzínska o členstvo v EÚ a vyzývajú tieto tri krajiny, aby pokročili v zásadných reformách.

Parlament tiež víta podmienečné odporúčanie Komisie udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny a vyzýva Európsku radu, aby čo najskôr nadviazala na toto odporúčanie.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices