Plynové potrubie. PHOTO: © European Union 2014

Zásoby zemného plynu v Únii sú na vysokej úrovni

Zásobníky zemného plynu v Európskej únii (EÚ) sú podľa odhadov Európskej komisie naplnené na takmer 84 percent. V decembri boli pritom na úrovni o 13 percent vyššej ako bol priemer zásob pred štyrmi až šiestimi rokmi. Ceny energií sa v posledných mesiacoch tiež prepadli, čiastočne v dôsledku miernejšieho zimného počasia, ako sa očakávalo.

„Je to celkom dobrá pozícia. Na začiatku tohto roka máme zdravú úroveň skladovania plynu, ale v žiadnom prípade nie sme spokojní. Vieme, že tento rok bude aj naďalej náročný,“ vyjadril sa hovorca Európskej komisie Tim McPhie. Ako tiež uviedol, väčšie investície do energetickej efektívnosti, znižovania spotreby energie a väčšia podpora obnoviteľných zdrojov pomôžu mať lepší základ v znižovaní závislosti EÚ na plyne, čo ovplyvňuje ceny elektriny a prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

V obavách pred nedostatkom plynu v dôsledku ruského odstavenia dodávok pre vojnu na Ukrajine Únia vlani začala budovať zásoby. Ruský plyn predstavoval 40 percent zo všetkého európskeho importu, v súčasnosti je to zhruba 9 percent. Do septembra boli úrovne spoločných zásob plynu v EÚ na 82 percentách, čo bolo výrazne pred cieľom 80 percent stanoveným na november. S rastom cien tiež medzi augustom a novembrom klesla spotreba plynu o 20 percent.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices