zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nezamestnanosť v Únii sa v novembri medzimesačne nezmenila

Miera nezamestnanosti v eurozóne podľa sezónne upravených údajov bola v novembri vo výške 6,5 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenila. Klesla však oproti novembru 2021, v ktorom bola 7,1 percenta. Nezamestnanosť v rámci celej Európskej únie v bola v novembri šesť percent, čiže medzimesačne sa tiež nezmenila. Klesla oproti novembru 2021, keďže vtedy bola 6,5 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa odhadu Eurostatu bolo v novembri bez práce v celej Európskej únii 12,95 milióna mužov a žien. Z toho v rámci eurozóny bolo nezamestnaných 10,849 milióna ľudí. V porovnaní s novembrom 2021 sa počet nezamestnaných v celej EÚ znížil o 875-tisíc a v rámci eurozóny o 846-tisíc.

Na Slovensku sa novembrová nezamestnanosť rovnako ako v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie medzimesačne nezmenila a zostala na úrovni 5,9 percenta. Klesla však medziročne z úrovne 6,5 percenta, na ktorej bola v novembri 2021.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Najvyššiu nezamestnanosť mali v novembri v Španielsku (12,4 %), Grécku (11,4 %) a v Taliansku (7,8 %). Najnižšia novembrová nezamestnanosť podľa údajov Eurostatu bola v Českej republike, a to 2,7 percenta. Na druhej najlepšej priečke boli Nemecko a Poľsko (zhodne 3 %), za ktorými nasledovala Malta (3,2 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices