Plynový horák. PHOTO: © European Union 2011 - EP

Riadiaci výbor Energetickej platformy EÚ prvýkrát riešil spoločné nákupy plynu

Slovenský podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v pondelok viedol prvé formálne zasadnutie riadiaceho výboru Energetickej platformy EÚ. Ako referuje web EK, tento výbor uľahčí koordináciu v súvislosti s dopytom a spoločným nákupom plynu v rámci Európskej únie.

Na pondelňajšom stretnutí účastníci zhodnotili doterajšiu činnosť a diskutovali o procese vytvorenia konzorcia alebo konzorcií otvorených pre plynárenské spoločnosti a odberateľov plynu s cieľom spoločne rokovať s medzinárodnými dodávateľmi plynu a zabezpečiť lepšie ceny pre európskych spotrebiteľov.

Pracujeme na tom, aby sme sa včas pripravili na ďalšiu zimu a sezónu dopĺňania zásobníkov. Vyzval som preto členské štáty, aby sa urýchlene spojili s kľúčovými hráčmi na trhu na vnútroštátnej úrovni. Cieľom je dať dokopy súhrnný dopyt, aby sme na začiatku jari mali ponuky a pred letom mohol nasledovať prvý spoločný nákup,“ vyhlásil Šefčovič, ktorý tiež plánuje osloviť predstaviteľov priemyslu, aby vyjadril svoj záujem o vstup do európskeho konzorcia.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Prvá verejná súťaž s novým strednodobým nákupom plynu v rámci energetickej platformy EÚ sa ukončila a prilákala …

Consent choices