Europoslanci, hlasovanie, parlament. PHOTO © European Union 2022 - Source : EP

Europoslanci vyzvali na ráznejšiu reakciu na ruské hrozby pre bezpečnosť EÚ

Vojna na Ukrajine, rastúce globálne autoritárstvo, asertívnejšia Čína a klimatická pohotovosť spôsobili tektonický posun v geopolitickom prostredí, varujú poslanci.

EÚ a jej členské štáty musia zvýšiť svoju vojenskú, politickú a humanitárnu pomoc Ukrajine a posilniť svoju obranu v boji proti ruským hrozbám pre európsku bezpečnosť, uviedli poslanci vo svojej výročnej správe o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike prijatej v stredu 407 hlasmi za, pričom 92 hlasovalo proti a 142 sa zdržalo hlasovania.

Autokracie na celom svete podľa poslancov pozorne sledujú reakciu EÚ na ruskú agresiu voči Ukrajine a tá bude mať veľký vplyv na ich správanie na medzinárodnej scéne.

EÚ sa musí rozhodovať flexibilnejšie a efektívnejšie

Vyzývajú EÚ, aby využila ustanovenia Zmluvy o Európskej únii, ktoré by Rade umožnili prijímať určité rozhodnutia bez vojenských dôsledkov, najmä tie, ktoré sa týkajú sankcií a ľudských práv, skôr kvalifikovanou väčšinou než jednomyseľne. V správe sa tiež vyzývajú inštitúcie EÚ, aby predložili návrh o tom, ako by si EÚ mohla zabezpečiť trvalé kreslo vo všetkých multilaterálnych fórach vrátane Bezpečnostnej rady OSN.

Znížiť závislosť EÚ od energetických zdrojov

Bezpečnosť EÚ je úzko spätá s urýchlením procesu rozširovania, pričom sa ale dodržiavajú prístupové kritériá a reformuje sa susedská politika EÚ. Vyzývajú tiež EÚ, aby znížila svoju závislosť od energetických zdrojov a iných materiálov dôležitých pre našu infraštruktúru, ale dovážaných z tretích krajín, najmä tých, ktoré nezdieľajú hodnoty Európskej Únie alebo s ktorými sa EÚ ocitá v stave systémovej rivality.

Dodajte tanky Leopard 2 Ukrajine, hovoria poslanci

Vo výročnej správe o vykonávaní spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP) za rok 2022, prijatej v stredu 459 hlasmi za, 93 proti a 85 sa zdržalo hlasovania, poslanci vyzvali na okamžité nasadenie moderných zbraní a systému protivzdušnej obrany novej generácie, pričom naliehajú na nemeckého kancelára Scholza, aby bez ďalšieho odkladu dodal na Ukrajinu hlavné bojové tanky Leopard 2. Zdôraznili, že Ukrajina bráni svoju územnú celistvosť v rámci svojich medzinárodne uznaných hraníc a naliehavo potrebuje vojenskú pomoc a ťažké zbrane, aby vojnu vyhrala.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

V správe sa vítajú nové iniciatívy EÚ na posilnenie európskej bezpečnosti a obrany, najmä vyhlásenie z Versaillesstrategický kompasspoločné oznámenie o nedostatkoch v investíciách do obrany a návrh nariadenia Komisie na stimuláciu spoločného obstarávania (EDIRPA). Členské štáty by mali pokračovať v rozvoji politiky a spôsobilostí EÚ v oblasti kybernetickej obrany, dodali poslanci.

Vyhlásenia spravodajcov

Spravodajca pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku David McAllister (EPP, DE) uviedol: „Na to, aby Európska únia mohla byť skutočným geopolitickým aktérom, musí posilniť naše nástroje zahraničnej politiky a posilniť inštitucionálnu štruktúru. Napríklad jednomyseľné hlasovanie zjavne obmedzuje rýchlu reakciu. Kompromis medzi ideálom jednoty a vysokými nákladmi jednomyseľnosti z hľadiska účinnosti treba vnímať kritickejšie.“

Spravodajca pre spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku Tom Vandenkendelaere (EPP, BE) uviedol: „Európska bezpečnosť sa z dôvodu ruskej vojny na Ukrajine dramaticky zhoršila. V tejto súvislosti musí EÚ zvýšiť a urýchliť vojenskú pomoc Ukrajine a zlepšiť fungovanie jej obrannej politiky a zároveň pokračovať v spolupráci s NATO a posilňovať ju. Okrem iných zmien by mala urýchliť rozhodovací proces v otázkach obrany a znížiť svoju závislosť od tretích krajín.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko vlajka

Reakcia na vyjadrenia M. Beňovej: spoločné stanovisko poslancov a poslankýň europarlamentu

Podpredseda Európskeho parlamentu Martine Hojsík a osem europoslancov zo Slovenska zverejnilo stanovisko k, podľa ich …

Consent choices