Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Europoslanci požadujú pokračovanie v podpore Ukrajiny a opatrenia proti rastúcim cenám

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas diskusie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen vyzvali na pokračovanie v podpore Ukrajiny a spoločnú reakciu Európskej únie na americký zákon o znižovaní inflácie. EP o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

„Na Ukrajine vidíme viac príkladov ruskej stratégie teroru, ale jej ľudia budú ďalej odolávať a EÚ bude ich snahy podporovať,“ vyjadril sa Michel. Zároveň dodal, že Únia musí rýchlo posilniť konkurencieschopnosť európskych spoločností, aby mohli súperiť s americkými a čínskymi firmami, ktoré dostávajú obrovskú štátnu pomoc. Predseda Európskej rady tiež upozornil na významný progres v rámci koordinovanej reakcie Únie na vysoké ceny energií a podčiarkol dôležitosť nadchádzajúcej reformy trhu s elektrinou, rokovania o migrácii a tiež potrebu posilnenia sankcií proti Iránu pre jeho pokračujúce represie voči vlastnému obyvateľstvu. „Rok 2023 bude kľúčový pre európsky projekt,“ uzavrel.

Podľa Ursuly von der Leyen potrebujeme v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine „silu a odhodlanie“. Európa podľa nej ukázala, že jednota a spoločné snahy, napríklad v súvislosti s energiami, sa vyplatia, pričom ceny plynu sú momentálne nižšie ako pred inváziou a zásobníky naplnené na 80 %. „Na túto zimu sme v bezpečí, ale teraz sa musíme pripraviť na ďalšiu,“ pokračovala a oznámila, že prvé zmluvy o dodávkach energií budú podpísané pred letom.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

V súvislosti s posilnením konkurencieschopnosti európskeho priemyslu predsedníčka Európskej komisie predstavila Priemyselný plán Európskej zelenej dohody. Europoslanci privítali pokračujúcu podporu Ukrajiny proti ruskej agresii. Vyjadrili pritom presvedčenie, že európsky model zvíťazí nad ruskou diktatúrou, pretože Európa kladie ľudí na prvé miesto a nevyužíva ich na pretlačenie vôle politického lídra.

Niektorí poslanci EP tiež požadovali zvýšenie podpory najzraniteľnejším počas krízy životných nákladov a zabezpečenie lepších podmienok pre pracovníkov platforiem. Ďalší privítali akčný plán Komisie pre európsky priemysel a vyzvali na fond EÚ v reakcii na americký zákon o znižovaní inflácie.

Niektorí europoslanci zase navrhli lepšie cielenie európskych dotácií a väčšie investície do výskumu a vývoja, ktoré sú hlavným predpokladom na zlepšenie konkurencieschopnosti Únie. V súvislosti s ekologickým prechodom viacerí poslanci EP vyzvali EÚ, aby zachovala dynamiku a pokročila v práci stanovenej v Európskej zelenej dohode.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices