Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. PHOTO: SITA/Diana »ern·kov·

R. Káčer: EÚ vytrvá v podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer sa v pondelok, 23. januára 2023 v Bruseli, zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci. Hlavnými témami diskusie ministrov členských štátov EÚ bola pokračujúca agresia Ruska proti Ukrajine, pripravovaný samit EÚ-Ukrajina, ako aj vývoj v regióne Sahelu a západnej Afriky.
„Zhodli sme sa, že Únia poskytne Ukrajine toľko všestrannej podpory a tak dlho, ako to bude potrebné. Je to v našom bytostnom záujme. Súčasťou tejto našej podpory však musí byť aj asistencia v eurointegračnom procese. Dôležité bude prepojiť fyzickú obnovu zničenej infraštruktúry a ekonomiky s podporou reforiem tak, aby Ukrajina, ako kandidátska krajina do EÚ, mohla napredovať na ceste k členstvu,“ vyhlásil minister Káčer.
Podľa šéfa slovenskej diplomacie bude dôležité, aby samit EÚ-Ukrajina, ktorý sa má konať 3. februára 2023, vyslal napadnutej krajine silný signál pokračujúcej podpory. Ministri v Bruseli zároveň politicky odobrili siedmu tranžu pomoci Ukrajine z Európskeho mierového nástroja vo výške 500 mil. EUR. „Aj vďaka našej doterajšej pomoci sa výrazne zvýšila schopnosť Ukrajiny brániť svoje územie pred agresorom. Naša európska jednota je to, čo na Moskvu platí,“ dodal R. Káčer.
V diskusii s predsedom vlády Palestíny Mohammadom Štajjem šéfovia diplomacií štátov EÚ potvrdili pokračovanie podpory Palestíne a vyjadrili záujem o intenzívnejšiu spoluprácu. Zo strany Únie tiež zaznela výzva na obnovenie mierových rokovaní vrátane podpory dvojštátneho riešenia a vnútropalestínskeho zmierenia. Ministri preskúmali aj možnosti, ako napomôcť stabilizácii krajín Sahelu a západnej Afriky v bezpečnostnej a politickej oblasti. Zhodli sa, že je potrebné predísť ďalšej destabilizácii regiónu, ktorá nie je ani v záujme jeho obyvateľov, ani v záujme EÚ.
Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

O mam

Odporúčame pozrieť

Ministri vnútra podporili ukrajinského kolegu, zhodli sa na potrebe úzkej spolupráce v EÚ

Ministri vnútra krajín EÚ dnes  rokujú na neformálnej Rade ministrov vnútra v Prahe vrátane šéfov rezortu vnútra …

Consent choices