Gymnazisti z Giraltoviec. PHOTO: FB Gymnázium Giraltovce

Euroscola 2023: Európsky parlament ocenil osem stredných škôl zo Slovenska

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v piatok vyhlásila tohtoročných víťazov súťaže Euroscola. Do Štrasburgu pocestujú stredoškoláci z Giraltoviec, Košíc, Detvy, Sniny a Piešťan.

Do tohtoročnej súťaže Euroscola sa zapojilo rekordných 28 stredných škôl zo všetkých kútov Slovenska. Tematicky sa projekty jednotlivých škôl zamerali najmä na zmenu klímy, ale aj technológie, bezpečnosť v online prostredí a príležitosti, ktoré EÚ prináša mladým ľuďom.

Na prvých ôsmich priečkach sa umiestnili tieto školy:

  1. Spojená škola, Giraltovce
  2. Evanjelické gymnázium J. A. Komenského, Košice
  3. Spojená stredná škola, Detva
  4. Gymnázium, Snina
  5. Gymnázium Pierra de Coubertina, Piešťany
  6. Obchodná akadémia, Dolný Kubín
  7. Gymnázium Jozefa Miloslava Hurbana, Čadca
  8. Obchodná akadémia, Zlaté Moravce

Prvé miesto obsadila Spojená škola v Giraltovciach. Vo svojom projekte sa snažila odpovedať na otázku „Čo robí Európa pre mňa“. Študenti zorganizovali viacero podujatí zameraných na rôzne vekové kategórie – od detí v materských školách až po seniorov – vrátane rovesníckeho vzdelávania, workshopov či diskusií so slovenskými europoslancami, odborníkmi a miestnymi politikmi.

Zástupcov ôsmich víťazných tímov privítal v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek. Na slávnostnom vyhlásení víťazov sa osobne zúčastnili aj traja poslanci Európskeho parlamentu: Vladimír Bilčík (EPP, SK)Ivan Štefanec (EPP, SK) a Michal Wiezik (RE,SK), na diaľku sa študentom prihovorili aj Robert Hajšel (S&D, SK) a Martin Hojsík (RE,SK).

Školy, ktoré sa umiestnili na prvých piatich miestach, dostanú možnosť zúčastniť sa pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu v druhej polovici roku 2023, ďalšie tri školy získajú status náhradníkov a v prípade voľných termínov im bude taktiež ponúknutý výlet do Štrasburgu.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Súvislosti

Projekt Euroscola spustil Európsky parlament v roku 1990. Do súťaže, ktorá študentom stredných škôl umožňuje vyskúšať si prácu poslancov EP, sa dosiaľ zapojili státisíce mladých ľudí z celej EÚ.

Euroscola je určená stredoškolákom, ktorí pod dohľadom a za pomoci svojich pedagógov organizujú podujatia na témy súvisiace s Európskou úniou. Cieľom projektu je diskutovať a dozvedieť sa viac o smerovaní, úspechoch a problémoch, ktorým čelí Európska únia, a o možnostiach, ktoré prináša mladým ľuďom.

Projekty jednotlivých škôl sú hodnotené z hľadiska úrovne kreativity, inovatívnych pohľadov na vybranú problematiku, aktívneho zapojenia študentov či informovanosti okolia. Pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu sa môže z každej zo škôl, ktoré skončia na prvých piatich miestach, zúčastniť skupina zložená maximálne z 24 študentov a dvoch pedagógov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku vyhlásila tohtoročných víťazov súťaže Euroscola. Na prvých troch miestach sa …

Consent choices