sliepka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Chov nosníc v obohatených klietkach EÚ nezakazuje, Únia hydinárov Slovenska s tým súhlasí

V súčasnosti platná legislatíva Európskej únie (EÚ) chov nosníc v obohatených klietkach nezakazuje. Ak by však v rámci EÚ bol takýto právny predpis prijatý, slovenskí chovatelia nosníc ho budú rešpektovať. Upozornila na to na dnešnej tlačovej besede Únia hydinárov Slovenska.

Ako ďalej informovali predstavitelia únie, ak bude v NR SR prijatý zákon so zákazom chovu nosníc v klietkovom chove, bude nad rámec predpisov platných v EÚ, čo bude znamenať zvýšené náklady pre chovateľov hydiny v SR oproti ostatným štátom EÚ. Zároveň prinesie vyššie ceny vajec pre spotrebiteľov, zníženie konkurencieschopnosti slovenských producentov vajec a v konečnom dôsledku vážne ohrozenie až likvidáciu produkcie vajec v SR, ktoré budú na trhu nepredajné z dôvodu vyšších výrobných nákladov, až do zavedenia zákazu klietkových chovov v celej EÚ.

Únia uviedla, že na Slovensku zaznamenávajú už niekoľko rokov veľký tlak zahraničných obchodných reťazcov a ochranárskych združení na zvyšovanie ponuky vajec z podstielkových chovov a ukončenie predaja vajec z klietkového chovu do roku 2025. Zároveň únia hydinárov dlhodobo upozorňuje, že tento tlak nemá žiadne opodstatnenie z pohľadu podmienok v chove nosníc a ani z pohľadu kvality. Na Slovensku sa chová 75 percent nosníc v klietkových chovoch, 22,5 percenta nosníc v podstielkových chovoch a len 2,5 percenta v biochovoch a voľných výbehoch. Postupne, ako aj v iných krajinách, sa na Slovensku realizuje rekonštrukcia klietkových chovov na podstielkové a voliérové chovy. Na prerobenie všetkých klietkových chovov bude potrebné investovať 75 miliónov eur, ktoré však chovatelia nosníc nemajú k dispozícii.

Únia hydinárov Slovenska informovala, že napriek tomu, že na tento problém upozorňujú už štyri roky, doteraz neboli na prerobenie klietkových chovov vyplatené zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR žiadne finančné prostriedky. Zo strany EÚ prišiel v nedávnej minulosti zákaz chovu nosníc v neobohatených klietkach. Slovenskí hydinári na rozdiel od iných krajín tento záväzok splnili na 100 percent. „V prípade zákazu chovu nosníc v klietkových chovoch bude nevyhnutné dostatočne dlhé prechodné obdobie na rekonštrukciu chovných priestorov a poskytnutie finančnej podpory na jej realizáciu,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Iniciátori a podporovatelia zákazu chovu nosníc v obohatených klietkach podľa únie tvrdia, že sledujú záujmy sliepok, avšak pritom zabudli na ľudí. Zamestnanci budú pracovať v horších pracovných podmienkach, nakoľko v podstielkových chovoch sa v ovzduší nachádza vysoký podiel amoniaku a iných plynov z trusu hydiny, okrem toho je v halách vysoká prašnosť, čo sa negatívne prejavuje na zdravotnom stave pracovníkov. Taktiež podľa únie ochrancovia nemyslia na spotrebiteľov, ktorí budú nakupovať drahšie vajcia. Ponuka slovenských vajec klesne a budú sa dovážať vajcia otázneho pôvodu, kvality a trvanlivosti.

„Biologická ochrana je u podstielkového chovu najhoršia. Oveľa viac liekov sa spotrebuje, nakoľko sliepky nie sú medzi sebou oddelené a vznikajú rôzne choroby. U podstielkového chovu vzniká o 300 percent viac úhynov, ako v klietkovom chove, nakoľko pri väčšej koncentrácii sliepok dochádza ku kanibalizmu,“ uzavrel podpredseda Únie hydinárov Slovenska Ladislav Birčák.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices