Emily O REILLY
Emily O´Reilly. PHOTO: © European Union-EP.

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať do Kataru s letenkami, ktoré zaplatila tamojšia vláda. V liste, ktorý zverejnil jej úrad v pondelok, poznamenala, že šéf Generálneho riaditeľstva pre mobilitu a dopravu Henrik Hololei „v rokoch 2015 až 2021 niekoľkokrát cestoval na náklady katarskej vlády alebo organizácií, ktoré sú jej blízke“.

Cesty sa uskutočnili, keď sa riaditeľstvo podieľalo na rokovaniach o dohode o leteckej doprave medzi Európskou úniou (EÚ) a Katarom, ktorú podpísali 18. októbra 2021. Hololei sa na rokovaniach nezúčastnil, ale už vtedy viedol dané riaditeľstvo.

O’Reilly sa preto spýtala predsedníčky EK Ursuly von der Leyen na to, ako výkonný orgán Únie povolil platené lety a koľkým ďalším komisárom alebo vysokým úradníkom od januára 2021 preplatili cestovné náklady nečlenské krajiny alebo organizácie. „Aj keď takéto misie môžu podporovať záujmy EÚ, je nanajvýš dôležité, aby sa tieto opatrenia preverili s cieľom zvládnuť riziká konfliktu záujmov, či už skutočných, potenciálnych alebo vnímaných,“ konštatovala ombudsmanka.

Predstaviteľ eurokomisie v pondelok trval na tom, že výdavky Hololeia na cestovanie boli v súlade s pravidlami o konflikte záujmov v danom čase. Tieto pravidlá však predpokladali, že samotný Hololei by mal posúdiť, či existujú nejaké etické problémy spôsobené jeho cestovnými opatreniami. On podľa hovorcu eurokomisie Balázsa Ujváriho dospel k záveru, že žiadny konflikt záujmov nenastal. Hovorca zároveň bez toho, aby uviedol podrobnosti, potvrdil, že Hololei počas niektorých svojich ciest využil platené ubytovanie. Predstavitelia EÚ takéto etické obavy by mohlo vyriešiť prepracovanie pravidiel po revízii, ktorá sa začala koncom minulého roka.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Ombudsmanka sa obrátila na EK štyri mesiace po tom, čo štyroch ľudí obvinili z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za údajné prijímanie úplatkov od katarských a marockých predstaviteľov s cieľom ovplyvniť konanie v Európskom parlamente. Obe krajiny popierajú, že by sa na tom podieľali, ale europarlament pozastavil prácu na všetkých spisoch súvisiacich s Katarom, vrátane dohody o zmiernení vízových obmedzení pre niektorých občanov Kataru, kým sa nedokončí vyšetrovanie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bezplatné lety predstaviteľa EÚ pre dopravu do Kataru začal vyšetrovať aj OLAF

Vysoký predstaviteľ Európskej únie (EÚ) pre dopravu, ktorý prijal letenky a ubytovanie zadarmo v Katare, …

Consent choices