lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Lexmann: Pre Arménov v Náhornom Karabachu potrebujeme mierovú misiu aj posilnenie humanitárnej pomoci

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) v minulých dňoch privítala na pôde Európskeho parlamentu Armana Yeghoyana, spolupredsedu Výboru pre partnerstvo medzi EÚ a Arménskom a predsedu Výboru pre európsku integráciu Národného zhromaždenia Arménska.

Od decembra 2022 skupina podporovaná azerbajdžanským diktátorom Alijevom, ktorá sa vydáva za environmentálnych aktivistov, blokuje koridor medzi Arménskom a Náhorným KarabachomV dôsledku toho sa humanitárna situácia v tejto oblasti rapídne zhoršila. Už dlhšie chýbajú základné potraviny a lieky, často je nedostatok paliva. Mnohé životy sú v ohrození.

„Počas rokovania som informovala našich arménskych kolegov najmä o mojom úsilí, aby Únia konečne podnikla vážne diplomatické kroky s cieľom vyriešiť tento desaťročia trvajúci konflikt, aktívne spolupracovala s našimi partnermi na vytvorení medzinárodnej mierovej misie a posilnila humanitárnu pomoc trpiacim Arménom v Náhornom Karabachu,“ informovala o stretnutí slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann, členka delegácie Euronest pre vzťahy EÚ s krajinami tzv. východného partnerstva.

Po vojne v rokoch 1988 až 1994 a následnej šesťtýždňovej vojne na jeseň 2020, sa aktuálne konflikt opäť rozhorel vlani v septembri. Zvlášť ťažký je najmä pre obyvateľov Náhorného Karabachu, ktorých tam doslova odrezala od sveta azerbajdžanská skupina ozbrojených aktivistov. „Za túto situáciu však nesieme zodpovednosť aj my. Roky Európska únia diplomaticky zanedbávala región Kaukazu. Kvôli našim energetickým dohodám sme dokonca zatvárali oči pred situáciou v oblasti ľudských práv v Azerbajdžane a pred Alijevovou agresiou proti Arménsku,“ vysvetlila členka Výboru pre zahraničné vzťahy a bezpečnosti (AFET) pri EP. 

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Rokovanie Miriam Lexmann s Armana Yeghoyana bolo zamerané na posilňovanie vzťahov medzi EÚ a Arménskom, ale aj na súčasné geopolitické výzvy v kontexte ruskej agresie voči Ukrajine a jej dôsledkov na regionálnu a globálnu bezpečnosť. Diskusia sa však zamerala najmä na ochranu arménskych kresťanov žijúcich v Náhornom Karabachu a na dôsledky blokády tohto regiónu zo strany azerbajdžanského režimu.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Chráňme arménske kresťanské dedičstvo v Náhornom Karabachu

„Aj vláda Smeru predala Azerbajdžanu zbrane, ktoré boli použité proti arménskym kresťanom a na poškodzovanie kresťanských …

Consent choices