vlajka
PHOTO: © European Union.

Únia odsúdila ruské zastavenie aktivít Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko

Európska únia (EÚ) rozhodne odsudzuje rozhodnutie ruských úradov vyhlásiť aktivity Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko ako „neprijateľné“. Uviedla to v stredu vo vyhlásení Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ). Informuje o tom portál CNN.

Úrad ruského generálneho prokurátora v utorok fakticky zastavil činnosť v Berlíne sídliacej organizácie, ktorá organizuje medzivládne konferencie a podujatia občianskych organizácií. „Cezhraničná spolupráca občianskej spoločnosti a osobné kontakty medzi ľuďmi môžu byť len žiaduce. Avšak za terajších okolností nemáme inú možnosť, ako prerušiť spoluprácu s našimi partnermi v Rusku,“ uviedlo Fórum občianskej spoločnosti EÚ-Rusko na sociálnej sieti LinkedIn, keďže webová stránka fóra už nie je online.

Rozhodnutie o zastavení činnosti Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko ešte viac zintenzívňuje potláčanie nezávislej občianskej spoločnosti a médií v Rusku za situácie, v ktorej Rusko vedie agresívnu voju na Ukrajine, uviedla ESVČ vo vyhlásení. Európska únia vyzýva ruské úrady, aby zrušili súčasnú legislatívu o takzvaných „neprijateľných organizáciách“ a „zahraničných agentoch“, ktorá vážne obmedzuje slobody združovania a názoru, dodáva vyhlásenie.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Európska únia stojí solidárne pri ruských občanoch, ktorým je bránené uplatňovať ich ľudské práva. Budeme naďalej podporovať dôležitú prácu organizácií ruskej občianskej spoločnosti, obrancov ľudských práv a nezávislé médiá a žurnalistov v Rusku aj mimo neho,“ dodala ESVČ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ vyzýva Rusko na zastavenie eskalácie napätia a nezodpovednej rétoriky

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je „ďalším dôkazom, že …

Consent choices