Pšenica, obilie. PHOTO: ©European Union 2017

Eurokomisia odsúdila zákazy dovozu ukrajinského obilia v Poľsku a Maďarsku

Európska komisia (EK) odsúdila rozhodnutie Poľska a Maďarska zakázať dovoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Hovorkyňa Komisie Arianna Podestà v nedeľu pre televíziu CNN vo vyhlásení uviedla, že jednostranné kroky sú neprijateľné a „v takýchto náročných časoch je kľúčové koordinovať a zosúladiť všetky rozhodnutia v rámci Európskej únie (EÚ)“.

Obchodná politika je otázkou „výlučnej kompetencie“, ktorá odkazuje na politiku aliancie týkajúcu sa rozhodnutí, ktoré musia byť prijaté skupinovo a nie jednotlivými štátmi, povedala Podestà. Komisia žiada od zainteresovaných krajín viac informácií na posúdenie opatrení, dodala.

Poľsko v sobotu oznámilo zákaz dovozu obilia a ďalších potravín z Ukrajiny „na ochranu poľského poľnohospodárskeho trhu pred destabilizáciou“. V nedeľu maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy vyhlásil, že Budapešť podnikne podobné kroky a dočasne zakáže import ukrajinského obilia, olejnatých semien a ďalších poľnohospodárskych produktov. „Vláda sa zaviazala zastupovať záujmy maďarskej ekonomickej spoločnosti,“ uviedol Nagy v príspevku na sociálnej sieti Facebook a dodal, že tento krok robí „pre absenciu zmysluplných opatrení EÚ“.

Po tom, čo Rusko vlani spustilo vojnu na Ukrajine a zablokovalo tradičné trasy pre vývoz ukrajinských plodín, krajiny v regióne ponúkli pomoc pri tranzite ukrajinského obilia na trhy tretích krajín. Európska únia, ktorá hraničí s Ukrajinou, upustila od ciel a dovozných kvót, aby uľahčila prepravu na trhy, ktoré s dodávkami počítali. Poľnohospodári v tranzitných krajinách však tvrdia, že sľúbené výstupné kanály nefungujú podľa plánu a oni v dôsledku trpia stratami.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Situácia vyvolala protesty a výzvy voči EK na to, aby zakročila. Výkonný orgán Únie však len vyvolal ďalší hnev, keď oznámil návrh rozhodnutia predĺžiť bezcolný a bezkvótový dovoz ukrajinského obilia do júna 2024.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices