Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel vo vzťahu k Číne: EÚ musí byť viac jednotná, obchodné vzťahy je potrebné rozvíjať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Európska únia (EÚ) musí pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou. Tvrdí to aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá nedávno strávila v Číne niekoľko dní. Tvrdí, že nespolupráca medzi EÚ a Čínou nie je pre Európu životaschopná, žiaduca ani praktická.

Podľa Von der Leyenovej je vzťah s Pekingom dôležitý. „Verím, že môžeme, a musíme, vytvoriť svoj vlastný odlišný európsky prístup, ktorý nám ponecháva priestor aj na spoluprácu s ostatnými partnermi. Východiskovým bodom je potreba mať spoločný a veľmi jasný obraz o rizikách a príležitostiach našej spolupráce s Čínou,“ uviedla podľa webu Komisie.

Tvrdí, že Európa nebude súhlasiť s viacerými krokmi Číny, ako je napríklad otázka Taiwanu, porušovanie ľudských práv v provincii Sin-Ťiang, privlastňovanie si medzinárodných vôd či ekonomický nátlak na niektoré krajiny.

Napriek tomu všetkému Von der Leyenová vraví, že jej nedávna cesta do Pekingu po boku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bola dôležitá. „Bola to príležitosť diskutovať s prezidentom Si Ťin-pchingom o spoločných výzvach, na ktorých musíme spoločne pracovať, či už v našom bilaterálnom obchodnom vzťahu alebo v globálnych otázkach,“ podotkla.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Zdôraznila, že EÚ nechce prerušiť hospodárske, spoločenské, politické a vedecké väzby s Čínou. „Máme veľa silných väzieb a Čína je dôležitým obchodným partnerom. Náš obchod predstavuje približne 2,3 miliardy eur denne. Väčšina nášho obchodu s tovarom a službami zostáva vzájomne výhodná,“ poznamenala Von der Leyenová a dodala, že je potrebné znovu vyvážiť vzťah na základe transparentnosti, predvídateľnosti a reciprocity.

„Chceme, aby Čína rešpektovala rovnaké podmienky, pokiaľ ide o prístup našich spoločností na čínsky trh, aby rešpektovala transparentnosť dotácií a aby rešpektovala duševné vlastníctvo,“ skonštatovala predsedníčka EK.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices