bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík na híringu: Stav slobody médií na Slovensku

Vo štvrtok 4. mája sa v Bruseli konalo pravidelné vypočúvanie europarlamentnej monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorá sa venuje stavu právneho štátu na Slovensku. Člen výboru Vladimír Bilčík (Demokrati/EPP) informoval, že jednou z hlavných tém bol stav slobody médií na Slovensku.

Podľa Bilčíka mali k slobode médií na Slovensku europoslankyne a europoslanci množstvo otázok. „Oceňujú postup Slovenska o desať priečok v medzinárodnom rebríčku, ktorý vyhodnocujú Reportéri bez hraníc. Kriticky však vnímajú pokračujúce útoky na novinárov, konkrétne napríklad útok na Martu Jančkárovú, ktorý sa udial počas týždňa, kedy sme si pripomínali výročie vraždy Jána a Martiny,“ povedal Vladimír Bilčík.

Bilčík kolegyne a kolegov informoval o tom, akými rôznymi spôsobmi sa Smer-SD snaží podkopávať demokratické inštitúcie: „Spochybňovanie volieb, samotného vyšetrovania, manipulovanie s nelegálne získanými nahrávkami, útoky na novinárov, ale aj otvorené komunikovanie plánov na zrušenie Špecializovaného trestného súdu v prípade úspechu vo voľbách. Uisťujem Smer, že európske inštitúcie sú plne informované o tom, čo sa u nás deje v oblasti právneho štátu“. Septembrové voľby preto budú podľa Bilčíka o tom, či dokážeme spoločne ochrániť hodnoty demokracie a slobody.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices