Lucia Ďuriš Nicholsonová /vľavo/, europoslankyňa /PS, RE/ počas diskusie v Európskom parlamente o rómskych osadách. PHOTO: FB LĎN.

Ďuriš Nicholsonová: Pri vstupe do politiky mi každý hovoril, že sa mám vzdať témy rómskych osád

Keď som vstupovala do politiky, každý mi hovoril, že sa mám vzdať témy rómskych osád a boja za ich reformu. Presviedčali ma, že je to pre politika na Slovensku toxická téma a tak to aj u nás doma vyzerá – každý na túto tému kašle, od poslancov až po ministrov. Čakajú, že rómske osady aj s ľuďmi, ktorí tam žijú, vysublimujú a nenávratne zmiznú. Je to nefér nielen voči ľuďom, ktorí žijú v osadách, ale aj voči tým, ktorí žijú v ich blízkosti.

Rómske osady predstavujú obrovský sociálno-ekonomický problém, to je fakt. To, že tam vyrastajú generácie bez budúcnosti, je fakt. To, že sú tieto generácie plne závislé na štáte, je fakt.

Ale kritici a hejteri si musia uvedomiť, že najväčšie problémy rómskych osád spôsobil štát svojimi chybnými politikami: od segregácie detí v špeciálnych školách až po ich vylúčenie z otvoreného trhu práce. Nízko kvalifikovaná pracovná sila alebo ľudia, ktorí pomaly nevedia čítať a písať, sú celkom logicky odsúdení k neúspechu pri hľadaní zamestnania.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

To, čo nepočúvali politici doma, počúvajú v inštitúciách EÚ – konkrétne riešenia na problémy osád a to nielen na Slovensku, ale aj v Bulharsku, v Rumunsku, v Česku a v Maďarsku. Cez Európsku komisiu sa mi podarilo presadiť projekt E-pay kariet (aby sociálne dávky boli vyplácané na účet a aby za tovary a služby platili bezhotovostne ako opatrenie proti úžerníkom) a verím, že sa mi podarí presadiť oveľa viac konkrétnych opatrení z mojej reformy rómskych osád.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices