benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Komentár ČSOB: Prehľad cien palív – porovnanie, dane, vplyv menového kurzu

Ostatný týždňový pokles cien ropy v rozsahu 8% až 9% otvorili debatu o ďalšom znižovaní cien pohonných látok na čerpacích staniciach. Kým k tomu však príde oplatí sa sledovať aj ceny palív u našich susedov, prípadne ďalších krajín EU.

Možno sa rozhodnete využiť výhody „Schengenu“ a predĺžený víkend strávite pri mori. Najbližšie je to do Chorvátska, Slovinska alebo Talianska s cestou cez Rakúsko alebo Maďarsko. Kde sú momentálne najnižšie ceny? Posledný dostupný prehľad zo začiatku mája hovorí, že najnižšie ceny 95 oktánového benzínu sú v Slovinsku (1,414 EUR/l). Ďalej nasleduje Chorvátsko (1,468 EUR/l), Maďarsko (1,551 EUR/l)  Rakúsko (1,581 EUR/l) a Taliansko (1,857 EUR/l). Obdobné cenové poradie je s naftou (prosím pozrite nižšie).

Taliansko má jedny z najvyšších cien pohonných hmôt v EU spolu s Francúzskom, Nemeckom, Švédskom, Fínskom a Gréckom. Dôvodom je najmä vysoký podiel daní na koncovej spotrebnej cene. Z okolitých krajín sú nižšie ceny palív ako na Slovensku najmä v Poľsku. Pri nafte je to však vo viacerých krajinách. Menové kurzy sa za ostatný týždeň veľmi nepohli. Najviac sa zmenil kurz českej koruny, ktorá posilnila asi o 0,5%. Výrazný pohyb ceny ropy na komoditných trhoch však naznačuje, že ceny v maloobchode sa môžu hýbať v najbližších dňoch aj v susedných krajinách.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Zdroj: EK

Zdroj: EK

Viac informácií nájdete na: https://ec.europa.eu/energy/observatory/reports/latest_prices_with_taxes.pdf

O mam

Odporúčame pozrieť

motorizmus, benzin

Ceny na slovenských pumpách by mali stagnovať

Ceny pohonných látok na slovenských čerpačkách by sa v najbližších dňoch nemali výrazne meniť. Očakáva …

Consent choices