Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Analytik Gábriš z ČSOB: Inflácia padá a otvára si priestor na ďalší pokles

Inflácia v apríli spadla o jeden percentuálny bod zo 14,8 % na 13,8 %. Je to najnižšia inflácia od júla 2022. Celková inflácia dosiahla vrchol na prelome rokov a otvorila si priestor na ďalší pokles v nasledujúcich mesiacoch. Dobrou správou je, že klesá aj potravinová inflácia. Potraviny boli v apríli v porovnaní s marcom drahšie iba o 0,3 %. To je najpomalší medzimesačný rast cien potravín od októbra 2021. Vzhľadom na vývoj v okolitých krajinách sa dá v ďalších mesiacoch predpokladať ich pokles. I keď možno s výkyvmi. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka boli ceny vyššie o 26,1 %, čo je najpomalšie medziročné tempo za posledných sedem mesiacov (od septembra 2022). Vzhľadom na vývoj v regióne, ale najmä svetových cien potravín, by mala potravinová inflácia zrejme pokračovať v poklese.

Medzimesačný vývoj cien bol ovplyvnený rastom cien pohonných hmôt o 1,4 %, čo ovplyvnilo aj rast cien dopravných služieb. Pozitívnou správou bolo už spomínané pribrzdenie rastu cien potravín, ktoré v apríli medzimesačne narástli iba o 0,3 %. V porovnaní s marcom zdražel chlieb a obilniny (+1,2 %), mäso (+1,0 %), cukor a cukrovinky (+1,3 %). Medzimesačný pokles zaznamenali oleje a tuky (-2,4 %), zelenina (-3,3 %) a po dlhšom období aj mlieko, syry, vajcia. Zaujímavosťou je, že vajíčka ako symbol tohtoročného veľkonočného zdražovania už v apríli začali klesať. Medzimesačne boli napokon lacnejšie o -1,1 %.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

V medziročnom porovnaní vidíme ešte takmer vo všetkých odboroch spotrebného koša pomerne silný rast. V apríli bola výnimkou iba doprava, ktorá medziročne klesla kvôli vysokému medziročnému porovnávaciemu základu o -0,2 %. Avšak trendy sa už lámu a medziročné indexy v ďalšom období zamieria na juh.

V regionálnom porovnaní V4 je stále najvyššia inflácia v Maďarsku (24 %), čo znamená že je o viac ako desať percentuálnych bodov vyššia ako na Slovensku (13,8 %). Druhá najvyššia je v Poľsku (14,7 %). V apríli klesla medziročná inflácia najviac v Česku (na 12,7 %) a v inflačnom rebríčku je na tom momentálne najlepšie.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices