Diamant, ilustračná fotografia. PHOTO: TASR

EÚ obmedzí obchod s ruskými diamantmi, oznámil Michel

Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok oznámil, že EÚ obmedzí lukratívny obchod s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine. „Ruské diamanty tu nie sú naveky. Zavedieme reštrikcie na obchod s ruskými diamantmi,“ povedal Michel pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime, informuje agentúra AFP.

Nové sankcie zamerané na oslabenie vojnovej mašinérie Kremľa krátko pred začiatkom summitu ohlásili aj Spojené štáty a Británia, ktorá konkrétne uviedla, že zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Očakáva sa, že nové opatrenia voči Kremľu oznámia aj ďalší členovia tohto zoskupenia. Okrem iného majú sťažiť ruskému režimu obchádzanie doposiaľ zavedených sankcií.

Podľa AFP zo summitu v Hirošime ešte zrejme nevzíde dohoda o zákaze dovozu ruských diamantov v rámci celej skupiny G7. Zúčastnení lídri však podľa všetkého vyjadria odhodlanie v tejto veci konať. Vývoz diamantov s odhadovaným ročným objemom 4-5 miliárd dolárov predstavuje pre Rusko dôležitý zdroj príjmov. Medzi najväčších veľkoobchodných odberateľov ruských diamantov patrí napríklad Belgicko, ako členská krajina EÚ, ale tiež India a Spojené arabské emiráty. Veľká časť spracovaných diamantov následne končí v USA.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices