Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Strašné zločiny na Ukrajine sa dajú prirovnať k tomu, čo sa dialo počas 2.svetovej vojny

Zverstvá spáchané ruskými silami v Buči, Irpine a mnohých ďalších ukrajinských mestách odhaľujú brutalitu vojny a podčiarkujú význam koordinovaných medzinárodných opatrení na to, aby boli zodpovedné osoby súdené podľa medzinárodného práva. Poslanci vyzývajú EÚ, aby v úzkej spolupráci s Ukrajinou a medzinárodným spoločenstvom presadzovala vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu na stíhanie politického a vojenského vedenia Ruska a jeho spojencov.

Poslanci tvrdia, že zriadenie tribunálu by zaplnilo vákuum v medzinárodnom trestnom súdnictve a doplnilo by vyšetrovacie úsilie Medzinárodného trestného súdu, ktorý v súčasnosti nemôže vyšetrovať trestný čin agresie proti Ukrajine.

Politické a vojenské vedenie v Rusku a Bielorusku sa musí zodpovedať za zločiny

Hoci poslanci poznamenávajú, že presné podmienky a zloženie osobitného tribunálu musia byť stanovené, zdôrazňujú, že musí mať právomoc stíhať nielen Vladimíra Putina a politické a vojenské vedenie Ruska, ale aj Alexandra Lukašenka a jeho spolupracovníkov v Bielorusku.

Zdôrazňujú tiež, že prípravné práce EÚ na novom tribunáli by sa mali začať okamžite a mali by sa zamerať na budovanie podmienok pre súd v spolupráci s Ukrajinou. Ukrajinské a medzinárodné orgány musia mať podporu pri zabezpečovaní dôkazov, ktoré môžu byť použité v budúcnosti.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Parlament je pevne presvedčený, že zriadenie osobitného tribunálu by vyslalo ruskej spoločnosti a medzinárodnému spoločenstvu veľmi jasný signál, že prezidenta Putina a ruské vedenie vo všeobecnosti možno súdiť za zločin agresie na Ukrajine. Poslanci poukazujú na to, že už nie je možné, aby Ruská federácia pod Putinovým vedením nadviazala na svoje predchádzajúce vzťahy so západom.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices