Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. PHOTO: MZVaEZ SR

Minister Wlachovský: Podmienky spravodlivého a trvalého mieru si zadefinuje sama Ukrajina

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa v pondelok 22. mája 2023 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov zahraničných vecí členských štátov Únie boli agresia Ruska proti Ukrajine a v kontexte konfliktu v Sudáne aj situácia v regióne Afrického rohu. Uskutočnilo sa tiež stretnutie šéfov diplomacií krajín EÚ s partnermi zo západného Balkánu.

„Pokračovanie v podpore Ukrajiny je nesmierne dôležité. Slovensko je pripravené aj naďalej pomáhať svojmu východnému susedovi v jeho boji za slobodu a zachovanie štátnosti. Je v našom bytostnom a strategickom záujme, aby si Ukrajina sama zadefinovala podmienky spravodlivého a trvalého mieru,“ uviedol minister M. Wlachovský.

Zástupcovia členských štátov EÚ zároveň potvrdili rozhodnosť pokračovať v ďalšej podpore Ukrajiny, osobitne v kontexte pripravovanej ukrajinskej protiofenzívy. Je preto dôležité urýchlene sa dohodnúť na ďalšom podpornom balíku z Európskeho mierového nástroja a na celkovej udržateľnosti vojenskej podpory. Ministri podporili mierový plán prezidenta Zelenského, ako základ pre diskusie o spravodlivom a trvalom mieri. Súčasťou budúceho riešenia musí byť i vyvodenie zodpovednosti za zločin agresie a vojnové zločiny  spáchané na Ukrajine. Ministri preto hovorili aj o spôsoboch na zamedzenie obchádzania sankcií.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Pravidelné stretnutie ministrov so šéfmi diplomacie krajín západného Balkánu vyslalo signál, že aj v čase vojny proti Ukrajine pokračuje podpora a silné angažovanie sa EÚ v regióne. „Zvýšená pozornosť EÚ voči regiónu je preto plne opodstatnená. Je načase hľadať novú rovnováhu medzi čo najspravodlivejším, najtechnickejším a strategickým prístupom pri prispôsobovaní sa bezprecedentným zmenám v medzinárodnom prostredí,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie Wlachovský s tým, že základom tohto úsilia je dôveryhodný proces rozširovania, keďže budúce členstvo západného Balkánu v EÚ je aj v záujme celej Únie.

Za dôležité minister považuje, aby krajiny západného Balkánu nepoľavovali v reformnom procese. Hmatateľný pokrok v oblasti právneho štátu a reforiem založených na európskych hodnotách, pravidlách a normách musí podľa M. Wlachovského pokračovať.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices