Eva Kaili, podpredsedníčka EP. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Europoslankyňa Kailiová podozrivá z korupcie nemusí mať elektronický náramok

Gréckej europoslankyni Eve Kailiovej, tvári korupčného škandálu „Katargate“, dovolili dať si dole elektronický náramok a prepustili ju z domáceho väzenia. Na súdny proces bude čakať na slobode. Vo štvrtok to oznámila belgická prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Kailiovú zatkla vlani v decembri belgická polícia pre podozrenie z korupcie v Európskom parlamente (EP). V apríli ju prepustili do domáceho väzenia. Všetky obvinenia grécka politička odmieta. Hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Duyse uviedol, že vyšetrujúci sudca rozhodol, že pohyb bývalej podpredsedníčky Európskeho parlamentu Kailiovej „už nie je potrebné“ kontrolovať. Vyšetrovanie podľa neho pokračuje.

V rámci belgického vyšetrovania boli zatknutí a obvinení aj ďalší európski politici a asistenti europoslancov. V súčasnosti už všetkých okrem jedného prepustili z domáceho väzenia. Vyšetrovatelia uvádzajú, že belgický bývalý poslanec europarlamentu Antonio Panzeri, ktorý s vyšetrovateľmi spolupracuje, riadil zločineckú skupinu. Jej cieľom bolo za úplatky presadiť záujmy Kataru a Maroka. Vlády oboch krajín popreli, že v tom hrali nejakú rolu.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Škandál vypukol vlani v decembri, keď polícia podnikla v Bruseli niekoľko razií a zhabala najmenej 1,5 milióna eur v hotovosti uložených v kufroch a batohoch. Kailiová (44) je niekdajšia grécka televízna moderátorka a v europarlamente bola stúpajúcou hviezdou. Bola podpredsedníčkou EP za socialistickú frakciu. Zostáva členkou europarlamentu a vyhlásila, že sa zrejme pokúsi do práce vrátiť. Funkciu podpredsedníčky EP jej odobrali a vylúčili ju aj z jej politickej frakcie.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Situácia na Slovensku: Európsky parlament diskutoval o boji proti korupcii a právnom štáte

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v …

Consent choices