migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko nesúhlasí s návrhom na rozdeľovanie migrantov v EÚ

Poľsko bude rázne proti akýmkoľvek mechanizmom vynúteného rozdeleľovania migrantov v Európskej únii. Uviedol to hovorca poľskej vlády Piotr Müller v reakcii na návrh EÚ, ktorý má členským krajinám na juhu Európy pomôcť riešiť situáciu s migráciou. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby krajiny, ktoré odmietnu prijať presunutých migrantov, platili 22.000 eur za každého z nich, pripomína PAP. „Postoj našej vlády sa v tomto nezmenil,“ povedal Müller. „Sme presvedčení, že by nemali existovať mechanizmy núteného rozdelenia a budeme veľmi rázne proti,“ dodal. Návrh týchto opatrení kritizovali aj Chorvátsko, Maďarsko a SR, píše PAP s odvolaním sa na svoje zdroje.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski vo štvrtok uviedol, že jeho krajina nesúhlasí a nebude súhlasiť s vynúteným presunom migrantov do Poľska. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok potvrdil takýto postoj. Poľsko podľa jeho slov poskytuje svojim partnerom rôzne formy pomoci, najmä na juhu Európy.

Hovorkyňa EK Anitta Hipperová pre PAP v piatok uviedla, že komisia navrhla systém povinnej solidarity. Členské krajiny si budú môcť vybrať, ktoré opatrenia v oblasti solidarity si vyberú – presun migrantov, finančnú alebo operačnú podporu. Veľvyslanci členských krajín pri EÚ mali o tomto návrhu v piatok rokovať. Na základe návrhu EK majú približne 30.000 migrantov presunúť z južnej Európy do ďalších krajín. Tento počet by sa mohol zvýšiť na 120.000. Poľsko a ďalšie krajiny sa už v roku 2015 odmietli pripojiť k mechanizmu EÚ na prerozdelenie migrantov. Európska komisia voči týmto krajinám podnikla právne kroky, pripomína PAP.

Viac..  Ivan Štefanec: Tvrdšie sankcie voči Rusku a posilnenie našej vlastnej obrany

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a …

Consent choices