Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Analytik Gábriš z ČSOB: Inflačné tlaky ustupujú

Inflačné tlaky naďalej slabnú. Eurostat zverejnil predbežné harmonizované inflačné dáta za máj, podľa ktorých inflácia ďalej slabne tak v Eurozóne ako aj na Slovensku. Podľa dostupných dát (cenový index potraviny, alkohol a tabak) klesá aj potravinová inflácia.

Harmonizovaná inflácia v EMÚ (HICP) podľa predbežného odhadu Eurostatu (konečné dáta sa však od prvých odhadov líšia iba zriedkakedy) klesla v máji na 6,1 % z aprílových 7,0 %. Očakával sa miernejší pokles inflácie (konsenzus: 6,3 %). Poľavili tak obavy z ďalšieho vývoja po aprílovom miernom náraste o jednu desatinku (zo 6,9 % na 7,0 %). Cenové tlaky poľavujú vo viacerých veľkých krajinách eurobloku ako napríklad v Nemecku (pokles zo 7,6 % na 6,3%), Francúzsku (zo 6,9 % na 6,0 %), Taliansku (z 8,7 % na 8,1 %) alebo Španielsku (z 3,8 % na 2,9 %). Jedno z mála krajín kde inflácia vzrástla je Holandsko (na 6,8 %). Inflácia zvoľnila aj v okolitých krajinách, ktoré dáta už cenové indexy publikovali. Rakúsko zaznamenalo pokles HICP inflácie z 9,5 % na 8,7 %. Poľsko, ktoré zatiaľ publikovalo CPI infláciu podľa národnej metodiky, taktiež ukazuje na ústup inflácie v regióne s poklesom zo 14,7 % na 13,0 %.

Slovenská harmonizovaná inflácia podľa Eurostatu klesla v máji na 12,3 % z predchádzajúcich 14,0 %. Inflačné tlaky tak ďalej zvoľňujú, ako to naznačoval pokles cien komodít na svetových trhoch (napr. plyn, či potravinové komodity), ako aj prudký pokles inflácie vo výrobnej sfére v predchádzajúcich mesiacoch. Potravinová inflácia (potraviny plus alkohol a tabak) na Slovensku taktiež klesá a to z 22 % na 19,2 %. Celková inflácia by mala aj naďalej klesať a v druhej polovici roka by mohla dosiahnuť jednociferné úrovne.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Zdroj: Eurostat, ČSOB

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices