benova
Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

M. Beňová: Európska regulácia umelej inteligencie môže byť jednou z prvých na svete

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú v priebehu tohto týždňového plenárneho zasadnutia zaoberať aj problematikou regulácie umelej inteligencie. Nové pravidlá budú musieť byť zamerané na obmedzovanie rizík s ňou spojených a podporu jej využívania na etickom základe.

Navrhovaná legislatíva sa bude snažiť o stanovenie pravidiel a povinností pre poskytovateľov, ako aj používateľov a to v závislosti od úrovne rizika, ktoré môže umelá inteligencia vytvárať. „Jednotlivé užívateľské systémy by sa mali radiť do jednotlivých rizikových skupín, pričom tie s najvyššou mierou rizika budú označené ako neakceptovateľné a tým pádom vylúčené z prevádzky v Európskej únii,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Panujú obavy, že súčasný rýchly rozvoj umelej inteligencie bude mať preukázateľne negatívny dopad na spoločnosť a jej fungovanie. „Pripravované európske nariadenie sa môže stať jedným z prvých na svete, ktoré ju bude vedieť účinne regulovať,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Po prijatí pozície Európskeho parlamentu budú môcť nasledovať rokovania s Radou a Komisiou. Definitívne schválenie tak ešte nejaký čas potrvá a najskôr sa očakáva ku koncu tohto roka. „Snahou bude nepochybne nájsť rozumný kompromis medzi ochranou pred možnými negatívnymi následkami používania umelej inteligencie a jej udržateľným rozvojom na európskom trhu,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices