Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: © European Union, 2020

Miriam Lexmann: Vítam prijatie historického rámca pre umelú inteligenciu

Európsky parlament dnes počas plenárneho zasadnutia prijal svoju pozíciu k historicky prvému legislatívnemu rámcu o umelej inteligencii. Tento tzv. Akt o umelej inteligencii prinesie právnu úpravu umelej inteligencie v závislosti na tom, do ktorej z kategórií rizikovosti bude umelá inteligencia zaradená.

Téme umelej inteligencie sa dlhodobo venuje europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann (EĽS), ktorá sa aktívne podieľala aj na tvorbe Aktu o umelej inteligencii. Mojím hlavným poslaním v politike je ochrana každého človeka a jeho dôstojnosti. Zároveň  považujem za prioritné chrániť slobodu slova a verejný diskurz pred negatívnym vplyvom dezinformácií, toxického či nelegitímneho obsahu a v konečnom dôsledku chrániť aj duševné zdravie občanov,“ uvádza Miriam Lexmann.

Europoslankyňa minulý rok zorganizovala medzinárodnú expertnú konferenciu o umelej inteligencii s cieľom posilniť povedomie o rýchlom technologickom rozvoji a o tom, ako sa vieme ako spoločnosť na pôsobenie umelej inteligencie v našom každodennom živote pripraviť.  Od predloženia návrhu Aktu o umelej inteligencii sa taktiež zasadzovala za to, aby algoritmy v rámci tzv. ekonomiky pozornosti, čiže tie, ktoré používajú sociálne siete na zobrazovanie konkrétneho obsahu, boli zaradené medzi vysokorizikovú umelú inteligenciu. Algoritmy sociálnych sietí majú enormný dopad na to, aký obsah je nám zobrazený. Vedľajším produktom tejto ekonomiky pozornosti je, že sa nám opakovane zobrazuje kontroverzný obsah, ako sú rôzne dezinformácie, alebo obsah, ktorý môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Hlavne u detí a mladých ľudí tak napríklad hrozí, že pri vyhľadaní sebapoškodzovacieho obsahu ich to môže doslova uzavrieť do informačnej bubliny a opakovaným ponúkaním rovnakého obsahu môže ohroziť dokonca až ich život,“ hovorí Miriam Lexmann.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Poslankyňa Európskeho parlamentu preto uvítala, že tieto algoritmy boli hlasovaním v EP zaradené medzi vysokorizikovú umelú inteligenciu a budú tak podliehať prísnejším pravidlám. Za kľúčové považujem, aby umelá inteligencia bola dobrým sluhom a nie zlým pánom a v centre záujmu mala vždy človeka a jeho dobro. To dosiahneme iba nastavením mantinelov pre umelú inteligenciu tak, aby sme za každých okolností chránili ľudské práva, slobody a dôstojnosť človeka a aby bola umelá inteligencia založená na etických princípoch. Dnešné hlasovanie ukázalo, že Európsky parlament tieto priority zdieľa a text tak obsahuje v tomto zmysle mnohé zábezpeky,“ uzatvára europoslankyňa Miriam Lexmann.

Akt o umelej inteligencii teraz čakajú ďalšie rokovania medzi európskymi inštitúciami, ktoré vyvrcholia prijatím dohody a následným uvedením pravidiel do praxe.

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices