Mladý Európan, víťazi. PHOTO: Zastúpenie EK v SR

Vyvrcholila vedomostná súťaž Mladý Európan 2023 a Mladý digitálny Európan 2023

Úspešné vyvrcholenie vedomostnej súťaže Mladý Európan 2023 a Mladý digitálny Európan 2023
15. júna 2023 sa v Prešove na pôde Prešovskej univerzity uskutočnilo finále 18. ročníka vedomostnej súťaže Mladý Európan a celoštátne kolo 5. ročníka súťaže Mladý digitálny Európan.

Obidve súťaže sú určené študentom 2. a 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Organizuje ich Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spoločne s regionálnymi informačnými centrami Europe Direct a ďalšími partnermi. Súťaž Mladý digitálny Európan uskutočňuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže. Na organizovaní súťaže spolupracovala aj Prešovská univerzita.

Vo finále Mladého Európana sa stretlo 13 súťažných družstiev – víťazov regionálnych kôl – zo stredných škôl z celého Slovenska, ktorí si zmerali svoje sily vo vedomostiach z oblasti európskej histórie, geografie, zaujímavostí o EÚ, či významných osobností EÚ a jej členských krajín.

Tohtoroční víťazi Mladého Európana:

1. miesto: Gymnázium Golianova, Nitra
2. miesto: Gymnázium Jána Chalupku, Brezno
3. miesto: Gymnázium Michala Miloslava Hodžu, Liptovský Mikuláš

Vo finále Mladého digitálneho Európana si zmeralo sily 11 účastníkov z piatich stredných škôl. Víťazi sú nasledujúci:

1. miesto:Peter Michal (Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď)

2. miesto: Michal Beňo (Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď)

3. miesto: Kitti Szűcs (Súkromná spojená škola Štúrovo)

„Mladí Slováci a Slovenky opätovne potvrdili, že sú im európske témy blízke a v Európe sú doma. Naše mladé talenty ukázali výborný prehľad o Európskej únii aj digitálnych zručnostiach. Vždy ma veľmi teší, keď si mladí ľudia uvedomujú nielen slovenskú, ale aj svoju európsku identitu, zaujímajú sa o Európu a bažia po ďalšom poznaní,“ hovorí Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Víťazi si hodnotné ceny v podobe tabletov či iných zaujímavých cien prevzali od vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Študenti, ktorí sa umiestnili na 1. až 3. mieste, zároveň získavajú možnosť zúčastniť sa spolu so svojim pedagógom organizovanej informačno-študijnej návštevy inštitúcií EÚ v Bruseli v októbri tohto roka.

Regionálne kolá súťaže Mladý Európan sa uskutočnili počas marca a apríla 2023. Prvé kolo regionálnych súťaží pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole mohli súťažiaci preukázať svoje jazykové zručnosti. Do tretieho kola regionálnych súťaží následne postúpili tri najlepšie súťažiace družstvá, kde ich čakali zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami. Víťazi regionálnych kôl zabojovali vo finále celonárodného kola.

Súťaž Mladý digitálny Európan sa realizuje elektronickou formou, žiaci vypĺňali elektronický test zameraný na Európsku úniu. Školské kolo súťaže Mladý digitálny Európan 2023 sa uskutočnilo 10. mája 2023 a zúčastnilo sa ho 2 183 žiakov zo 161 škôl.

Viac informácií o súťaži Mladý digitálny Európan nájdete na: https://nivam.sk/merania/e-testovania/MDE2023

O mam

Odporúčame pozrieť

Poznáme víťazov vedomostnej súťaže Mladý Európan 2021, sú to tieto školy

V stredu, 23. júna, sa uskutočnilo finále 16. ročníka vedomostnej súťaže Mladý Európan. Po minuloročnom …

Consent choices