utecenecka kriza, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Tuniský prezident: Európe nebudeme robiť pohraničnú stráž

Tunisko nechce slúžiť pre Európu ako pohraničná stráž a takisto nebude súhlasiť s tým, aby doň presídľovali migrantov deportovaných z EÚ, lebo tadiaľ prechádzali naposledy. Povedal to tuniský prezident Kaís Saíd po tom, čo prijal ministrov vnútra Francúzska a Nemecka. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Európska únia sa v snahe zabrániť ďalším migračným katastrofám v Stredozemnom mori obrátila na Tunisko, z ktorého sa migranti usilujú dostať do Európy cez Stredozemné more, a ponúkla mu pomoc s cieľom spomaliť migračné toky. Väčšina migrantov je zo subsaharskej Afriky a cez Tunisko iba prechádza, avšak medzi migrantmi smerujúcimi do Európy je aj mnoho Tunisanov utekajúcich pred hospodárskou krízou vo svojej vlasti.

Aj napriek obavám z obmedzovania ľudských práv pod čoraz autokratickejšou vládou tuniského prezidenta oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin pomoc pre Tunisko v hodnote 25 miliónov eur. Majú sa použiť na nákup vybavenia na ochranu hraníc a výcvik pohraničnej stráže. Európska komisia zároveň Tunisku ponúkla miliardu eur v rôznych formách pomoci. Podporu ponúklo aj Taliansko. Tuniský prezident okrem rozbitia prevádzačských skupín vidí riešenie vo zvýšení rozvojovej pomoci a boji proti chudobe. „Pracujme spoločne na odstránení príčin, ktoré viedli k tejto situácii,“ dodal. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová ešte pred schôdzkou s tuniským prezidentom avizovala, že cieľom je „vytvoriť legálne migračné trasy“, aby sa predišlo úmrtiam migrantov na mori.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ide o tretiu návštevu vysokopostavených predstaviteľov Francúzska a Nemecka v Tunisku za posledné dva týždne. Tá najnovšia nasledovala po minulotýždňovým potopení sa lode s migrantmi pri pobreží Grécka, pri ktorom zahynulo najmenej 80 ľudí a niekoľko stovák je naďalej nezvestných.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices