plynovod
PHOTO: European Union 2022, Ilustračné.

Ceny plynu v Európe rastú, keďže vývoj v Rusku prispieva k obavám o dodávky

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe v pondelok vzrástli, keďže nervozita z krátkotrvajúcej rebélie v Rusku prispela k obavám o dodávky na už aj tak nestabilnom trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame do 9.25 h miestneho času stúpla o 13 % na 36,80 eura za megawatthodinu. Ekvivalentný kontrakt v Spojenom kráľovstve zdražel tiež o 13 %.

Ceny plynu v Európe tento mesiac vzrástli o viac ako 30 % pre dlhotrvajúce výpadky produkcie v Nórsku, aj keď je dopyt slabý. Ceny plynu v júni kolíšu a dramatická vzbura v Rusku cez víkend pravdepodobne trhy ešte viac rozhýbe. „Ruské geopolitické riziko je teraz výrazne vyššie ako pred víkendom,“ povedal Tom Marzec-Manser, vedúci analytik spoločnosti ICIS v Londýne. „Neistota, čo by sa mohlo stať v najbližších týždňoch skôr v samotnom Rusku ako na Ukrajine, tlačí plyn vyššie,“ dodal.

Hoci Európa výrazne znížila svoju závislosť od dodávok cez ruské plynovody, Moskva zostáva hlavným dodávateľom skvapalneného zemného plynu (LNG). Kontinent dováža tiež veľké množstvo LNG z iných krajín, ako sú USA. Zabezpečenie dodávok je kľúčové počas energetickej krízy. K tlakom na trhu sa pridávajú aj ďalšie faktory. Dodávky z Nórska sú naďalej obmedzené, keďže množstvo zariadení prechádza údržbou.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Z Ruska prichádzajú správy, že sa situácia upokojuje. Úrady v Moskve zrušili takzvaný protiteroristický režim, ktorý bol zavedený v sobotu (24. 6.), keď sa začala vzbura žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Moskovská burza údajne funguje normálne.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices